2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNőtt a fogyasztóvédelmi szabálytalanságok aránya Nógrádban

Nőtt a fogyasztóvédelmi szabálytalanságok aránya Nógrádban


Nógrád megyében a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során 2010-ben 33, 2011-ben 40, 2012-ben 46 százalékban tártak fel különféle hiányosságokat, ami a válság elmélyülésének és az egyre több kényszervállalkozásnak tudható be - hangzott el a megyei kormányhivatalban megtartott sajtótájékoztatón kedden.

ellenorzesegy

Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Igazgatóság főigazgatója kifejtette: a nehézségek ellenére Nógrád megyében 21 vállalkozás került fel a fogyasztóvédelem pozitív listájára. Az ezzel járó embléma az üzlet külső homlokzatán is elhelyezhető, két évre nyerhetik el internetes regisztráció után a pályázók.

A főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy az országban 1800 ilyen pozitív listás vállalkozás működik.

Szomszéd Tamás, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségének vezetője elmondta, hogy az idén a legtöbb gondot a kisebb üzletekben, a vásárcsarnokokban, a termelői piacokon tapasztalták, ezen ellenőrzések 55 százaléka tárt fel valamilyen - többnyire azért nem jelentős - hiányosságot. A leggyakoribb az árfeltüntetés elmulasztása, de sűrűn tapasztalták hitelesítés nélküli mérőeszköz használatát is.

Hozzátette: visszaszorulóban van a vásárlók egyik legjellemzőbb megkárosítása, amikor a csomagolóanyagot is belemérik az eladásra szánt áru súlyába. Ugyanakkor tapasztalták a lejárt szavatosságú termékek akciós áruként történő hirdetését is.

Szomszéd Tamás elmondta, az ellenőrzések 2010-ben 33, 2011-ben 40, ez évben pedig 46 százalékos arányban találtak kifogásolnivalót. Ez részben a válság mélyülésének tudható be, megmutatkozik, hogy a kereskedők a silányabb árukat szerzik be. Nőtt a kevés tapasztalattal rendelkező kényszervállalkozások száma, ugyanakkor új területeket is ellenőriztek a fogyasztóvédelem szakemberei. A szabálytalanságok visszaszorításában fontosnak nevezte a lakosság tájékoztatását, a fogyasztói jogok széles körben való megismertetését is.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-12-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite