2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedNőtt a tartósan állást keresők száma

Nőtt a tartósan állást keresők száma


MunkanélküliOktóberben a nyilvántartott álláskeresők 30 százaléka tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső volt, az októberi zárónapon több mint 163 ezren kerestek ilyen régóta állást, ami az előző hónaphoz és az előző év azonos időszakához képest is növekedést jelent - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.


Az ÁFSZ adatai szerint októberben 1,5 százalékkal nőtt a tartósan regisztrált álláskeresők száma havi, és 15,3 százalékkal lett több éves összehasonlításban.
Októberben az álláskeresők zárónapi száma 545.500 fő volt, ami az előző hónaphoz képest 0,5 százalékos - 2.500 fős - emelkedést, míg az előző év azonos időszakához képest 4,2 százalékos - több mint 24.000 fős - csökkenést mutatott. A legtöbb, csaknem 123.000 álláskereső továbbra is Észak-Alföldön van, de Észak-Magyarországon is több mint 101.000 ember keres munkát.


A válság kitörése óta megfigyelt növekvő trend az álláskeresők számában éves összehasonlításban már 2010 májusában megtört, és októberben is tovább folytatódott az álláskeresők számának apadása. Októberben a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 578.700 fő volt, 4.800-zal több mint az előző hónapban.
A pályakezdő álláskeresők száma októberben 2,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.


A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya októberben 12,5 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,1 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 0,1 százalékponttal nőtt, míg a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutató értéke továbbra is stagnálást mutat.


Emlékeztetnek: a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált legfrissebb adata 10,9 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2010. július-szeptemberre, a 1574 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adathoz képest 0,1 százalékpontos csökkenést mutat, míg az előző év azonos időszakához képest 0,6 százalékpontos emelkedés tapasztalható.


A foglalkoztatók a tárgyhónapban 26.000 új álláslehetőséget jelentettek be, ez egy hónap alatt 8,6 százalékos - 2.400 darabos - csökkenést, míg az előző év azonos időszakához képest 7,3 százalékos - 1.800 darabos - növekedést jelent.
Az adatok szerint az újonnan bejelentett állások 55,6 százaléka volt nem támogatott álláshely, 44,4 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók. Így ismét a nem támogatott álláshelyek kerültek túlsúlyba, ami a támogatott álláshelyek számának visszaesésének és a nem támogatott állások enyhe emelkedésének tudható be.


Az októberi zárónapig 17.800 állás maradt betöltetlen, melyből a legtöbb állásbejelentés a közigazgatás területéről - amely a közcélú munka és a közmunka munkaerőigényét takarja -, valamint az egyéb gazdasági szolgáltatás, az építőipar és a nagykereskedelem ágazatból érkezett.


2010 októberében 28 cég, összesen 963 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest 514 fővel - 34,8 százalékkal - csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. októberi bejelentések létszámtartalmához képest is jelentős, több mint 44 százalékos csökkenés történt.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite