2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNovember 1.- Biztonságban az ünnepek alatt is

November 1.- Biztonságban az ünnepek alatt is

 

A közelgő Mindenszentek és Halottak Napján a temetők és kegyhelyek látogatása során is fokozottan vigyázzunk magunkra és értékeinkre, hiszen ezekben a napokban várhatóan a szokásosnál többen kelnek útra, hogy leróják kegyeletüket a temetőkben.

salgotarjani temeto

Fotó: Komka Péter

2012. október 29-től november 04-ig a közutakon, valamint a temetők környékén egyaránt fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők, mely elsősorban a közúti forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a közlekedési szabályok megsértői ellen is fellépnek.

Az egyenruhások mellett a polgárőrök is részt vesznek a megnövekedett forgalom irányításában, a temetők és azok környéke közrendjének, közbiztonságának fenntartásában és a jogsértések megelőzésében.

Az ünnepek alatt a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén útlezárásokra kell számítani. Salgótarjánban 2012. november 01-jén 10.00-20.00 óráig idén is lezárják a Március 15. út - Arany János út temető közötti részét. Kerülni az Arany János és az Acélgyári út útvonalon lesz lehetőség.

Balassagyarmaton 2012. november 01-jén 08.00-20.00 óráig a Patvarci utca Dózsa György út és Jókai út közötti szakaszát zárják le. Az útlezárást a Dózsa György - Rákóczi - Jókai út útvonalon kerülhetik ki.

Annak érdekében, hogy ezen időszak alatt se váljunk bűncselekmények áldozatává, illetve elkerüljük a közlekedési baleseteket, tartsuk be a következő fontos szabályokat :

- Az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat!

- Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási, és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe!

- A tömegközlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére!

- Fontos, hogy a jármű ajtaját, ablakokat mindig zárják le, még akkor is, ha csak rövid időre hagyják el a gépjárművet! Az indító kulcsot tartsák maguknál, hogy azt illetéktelen személy ne tudja megszerezni! Amennyiben lehetőség van rá, parkoljanak arra kijelölt őrzött parkolóban! Az esti órákban olyan helyet válasszanak, ahol jó a közvilágítás, illetőleg a parkolóhely belátható és forgalmas! Mielőtt a járművel elindulnak, győződjenek meg arról, hogy a jármű zárszerkezete és az ablakok érintetlenek, mert az azokon látható sérülések feltörésre, vagy annak megkísérlésére utalhatnak!

- Amennyiben észlelték, hogy feltörték, vagy ellopták a járművüket, mielőtt bármihez hozzáérnének, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112-es segélyhívó-számokon! A bűncselekmény helyszínét ne változtassák meg!

- A kerékpárlopások megelőzése érdekében jól látható, forgalmas helyen zárják le kerékpárjaikat. Azokat a tartozékokat, amik mozdíthatóak, vegyék le a kerékpárról és vigyék magukkal! Jegyezzék fel kerékpárjaik azonosításra alkalmas jellemzőit, ismertető jegyeit, hiszen az eltűnt kerékpárt a rendőrségnek ezen ismertető jegyek alapján van módja felkutatni, illetve nagyon fontos, hogy használják a keréklakatot!

- Ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban! Ha kiszállnak a járműből, minden esetben zárják le a gépkocsit, még akkor is, ha nem távolodnak el tőle!

- A zseblopásokat jellemzően az utcán, illetőleg tömegközlekedési eszközökön, piacokon és áruházakban követik el. Ezért bankkártyájukat, pénzüket és egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem látható helyre, ha elindulnak otthonról! Kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat és a telefonjukat! A PIN-kódot ne tartsák a bankkártya mellett! Ne tartsanak maguknál sok pénzt, lehetőleg bankkártyával fizessenek!

- A pénz-és irattárcát ne a táska, kosár tetején tartsák! Pénzüket kisebb címletekben, több helyen, irataikat lakás-és gépkocsijuk kulcsaitól elkülönítve tárolják! Külső zsebben ne tartsanak értéket! Tömegközlekedési eszközökön, főként a le-és felszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák testükhöz és azt mindig tartsák maguk előtt!

- Ha mégis bűncselekmény áldozatává váltak, hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget! Ha az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréljenek zárat, ha a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltsák le! Használjanak olyan pénztárcát, mely egy kis lánccal az övhöz vagy a táskához rögzíthető!

Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy az ünnep méltóságának megőrzése érdekében a hosszú hétvége során legyenek körültekintőek, tartsák be a közlekedési szabályokat! Lassabb haladás esetén se veszítsék el türelmüket! Legyen ez a hétvége a kegyeleté, a megemlékezésé és az ÉLET tiszteletéé!


Forrás:Police.hu/HÍR PORT24

 

 

2012-10-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite