2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNovembertől vásárolhatók a nógrádi termőföldek

Novembertől vásárolhatók a nógrádi termőföldek

 

A „Földet a Gazdáknak!" Program keretében az állami tulajdonú földek földművesek részére történő értékesítéséről döntött a napokban a kormány és az ehhez szükséges jogszabály-módosítások is megszülettek. Nógrád megyében 253 ingatlant értékesítenek ilyen módon, az árverési hirdetmények a napokban fognak megjelenni, az árveréseket megyénkben november 17-től napi két árverési csoport fogja végezni december 10-ig - jelentette ki szerda reggeli sajtótájékoztatóján dr. Szabó Sándor kormánymegbízott.

fa2

Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal


- Az állam tulajdonában lévő földeket két részre tudjuk osztani. Az egyik részén az állam gazdálkodik, ezek jellemzően erdő művelési ágba tartoznak, az állami erdőgazdaságok használják és kezelik ezeket a területeket. A másik részét, a Nemzeti Földalap által kezelt területeket az állam nem használja, hanem haszonbérbe adja. Az uniós közös agrárpolitika szigorú szabályai miatt nehezen lehet az állami tulajdonú agráriumot támogatni és a következő támogatási ciklus szabályai sem ismertek, ezért amennyiben az állam ezeket a földeket értékesíti, akkor ugyan elesik a haszonbérleti díjtól, viszont a másik oldalon feltőkésíti az agráriumot, a tulajdonossá váló gazdákat pedig lehetővé teszi az uniós források lehetséges fogadására - mondta el a kormánymegbízott.


- „Akié a föld, azé az ország"- mondta több, mint száz évvel ezelőtt Bethlen István miniszterelnök - folytatta a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője. - A kormány álláspontja szerint a termőföld a magyar gazdáknál van a legjobb helyen, mivel az állam nem műveli azt. Legyen a föld azé, aki megműveli, vagyis a helyben lakó magyar földművesekhez kerüljenek a magyar állam tulajdonában lévő földek. Ez egyezik a gazdák akaratával is, akik szeretnének minél több földet vásárolni és ezen igényeiket megfogalmazták a MAGOSZ-on és az agrárkamarán keresztül is.


Fontos tudni, hogy a mostani árverés útján történő értékesítés csakis a 3 hektár fölötti területekre vonatkozik. A 3 hektár alattiakra - az érdeklődéstől függően - folyamatosak az értékesítések, ott várhatóan a területek legnagyobb része még az idén, illetve néhány része a jövő évben talál majd gazdára. Azt is tudni kell, hogy ez a földértékesítés nem érinti sem az erdőterületeket, sem a természetvédelmi területeket - mondta el dr. Szabó Sándor.


A döntően szántó művelési ágba tartozó állami földterületek árverése országszerte november közepén kezdődik és néhány hét alatt lebonyolódik. Ez az értékesítés az 5,5 millió hektár magyarországi termőterület mintegy 7 százalékát, 350-400 hektárnyi földet érint.


A jogszabályi háttér kormány általi megteremtését követően a Nemzeti Földalap kormányhivatalunk részére átadta a Nógrád megyében érintett 253 ingatlan adatait, az árverési hirdetmények a napokban fognak megjelenni, az árveréseket megyénkben november 17. napjától kezdődően napi két árverési csoport fogja végezni december 10. napjáig.


A Nógrádban árverezésre kerülő ingatlanok legnagyobb részben szántó és legelő művelési ágúak, területük a minimális 3 ha-tól 105 ha-ig szóródnak, a kikiáltási ár 50.000 Ft és 77.500.000 Ft között változik. Előbbi egy berceli 2800 négyzetméteres legelő, utóbbi egy kállói 95 hektáros szántó-legelő terület. Az ingatlanok jelentős részére érvényes haszonbérleti szerződés van megkötve, amelynek lejárata változó, akár 2051. augusztus 31. napjáig is szólhat. Tudni kell, hogy a haszonbérleti szerződések érvényességét a tulajdonosváltás nem érinti, pusztán ezen a címen a haszonbérlet nem mondható fel.


Nógrádban a licitálás Salgótarjánban a Megyeházán, a Rákóczi út 36. szám alatt lesz, az árveréseket a Nógrád Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Földalap munkatársai koordinálják, az árverési jegyzőkönyvet a minden árverésen jelen lévő közjegyző fogja hitelesíteni - jelentette ki a kormánymegbízott.


Átláthatóan, nyilvános keretek között történik az értékesítés, így nem csak a vásárolni szándékozók, hanem az érdeklődők is jelen lehetnek. A törvény értelmében egy gazda maximum 300 hektárt vásárolhat, a programban helyben lakó, földműves gazdák indulhatnak, a licitáláshoz 10 százalék letéti összeg kell. Az árverés a piaci ár plusz 10 százalékról indul.


Több biztosíték védi a magyar állam érdekeit a spekulációtól, hiszen az árverésen helyben élő magyar állampolgár földművesek vehetnek részt, gazdasági társaságok és egyéb vállalkozások nem. Az árverésen az nyer, aki a legmagasabb árat kínálja, a szabályozás szerint elővásárlási jogot élveznek egyebek között a haszonbérlők. A nyilvános árverésen garanciális feltételek mellett lehet majd földet venni, 20 évi elidegenítési-terhelési tilalom mellett, az állam visszavásárlási jogának bejegyzésével. Ha egy terület nem kel el, az újra meg lesz hirdetve. A kikiáltási ár alatt nem lehet az ingatlant árverésen értékesíteni, meghatározott lépcsőkkel csak felfelé lehet licitálni - zárta szavait dr. Szabó Sándor.

 

NÓGRÁD24

 

2015-10-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite