2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
ItthonNyáron egy méterrel megemeltette zagytározó falát a Mal Zrt.

Nyáron egy méterrel megemeltette zagytározó falát a Mal Zrt.

iszapkatasztrófaEgy méterrel megemeltette a tragédiát okozó zagytározó északi falát nyáron a MAL ZRt. - ezt állítja egy név nélkül nyilatkozó férfi, aki csőszerelőként dolgozott a zagytározónál. Az volt a feladata, hogy egy méterrel a megemelt töltés fölé szerelje át az iszapot szállító csöveket. Azt is mondta, hogy a tragédia napján a közeli, 9-es tározónál dolgozott és látta, hogy az erős szél miatt a vörösiszap átcsapott a 10-es tározó gátján.


A férfi azt is elmondta június vége, július elején történt ez az egyméteres gátemelés, ez azért történt meg, mert a tározóba nem tudtak elég mennyiségű iszapot beleengedni, ugyanis folyamatosan folyt bele, mert még zajlott a termelés.

Mal Zrt. cégvezetője korábban azt mondta: szigorúan betartottak minden előírást
Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. cégvezetője, akit hétfőn őrizetbe vettek korábban a gátszakadás után azt mondta: a cég fennállása óta szigorúan betartotta a műszaki előírásokat. Az elmúlt tíz év alatt közel 30,3 milliárd forintot költött karbantartásra és felújításra. Bakonyi Zoltán megerősíttette, hogy az előírásokat mindig betűre pontosan betartották, és mindent a hatályos előírásoknak megfelelően tettek.

A cég azt írta, a sérült tározónál csapadék- és csurgalékvizet megtartó körgátat építettek, valamint pernyegát is épül. Ezek a munkálatok tovább folytatódnak, mivel a MAL Zrt. továbbra is legfontosabb feladatának tartja a kárelhárítást. Bakonyi Zoltán cégvezető szerint a sérült tározónál tegnap egy újabb, a csapadékvíz semlegesítésére szolgáló berendezést állítottak munkába.

 

Forrás: MTV/HÍR PORT24

 

2010-10-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite