2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonNyílt levelet intézett nyugdíjügyben Mesterházy az Alkotmánybírósághoz

Nyílt levelet intézett nyugdíjügyben Mesterházy az Alkotmánybírósághoz


Mesterházy Attila01Az MSZP arra hívja fel az Alkotmánybíróság (Ab) figyelmét, hogy nagy és általános várakozás előzi meg a korábbi nyugdíjrendszer egyik pillérének "kidöntésével" kapcsolatos beadványok sürgős alkotmánybírósági döntését - a párt a döntés halogatását beleegyezésnek tekintené.


Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, frakcióvezetője az Alkotmánybírósághoz intézett nyílt levelében - amelyet szombaton az MTI-hez is eljuttatott - emlékeztetett: pártja azt kérte az Ab-tól, hogy sürgős eljárásban állapítsa meg a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességét, és kihirdetése napjára visszamenőlegesen semmisítse meg azt.


A politikus felmérésekre hivatkozva levelében azt írja, az Ab az az intézmény, amely kezdettől fogva élvezi a magyar állampolgárok leghatározottabb bizalmát. Ez a bizalom azonban - folytatja - csakúgy, mint "a demokrácia következetes védelmében méltán kiérdemelt tekintély", roppant tünékeny.


Mesterházy Attila szerint az a mintegy hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag, akinek rövid idő alatt sorsfordító döntést kell meghoznia, sürgős segítséget vár el a számos szervezet és magánszemély által megfogalmazott alkotmányos aggodalmakra "az alkotmányosság és az állampolgárok alapvető jogainak védelmére hivatott testülettől".

"Döntsön bárhogy is a felvetett aggályokról az Alkotmánybíróság, a Magyar Szocialista Párt, ahogyan mindig - ellenzékben és kormányon egyaránt -, most is tiszteletben fogja tartani az említett jogszabályok alkotmányosságával kapcsolatos határozatait. A sürgős eljárási kérelem mérlegelésének elmulasztását, illetve a kérelem elutasítását azonban felelőtlenségnek tartanánk" - írta a pártelnök-frakcióvezető, aki szerint csak a lehető leggyorsabban meghozott alkotmánybírósági ítélet oszlathat el minden kétséget "a bizalmatlanságot keltő" jogszabállyal és alkalmazásával összefüggésben.
A halogatás visszafordíthatatlan gazdasági, társadalmi és egyéni károkat okozhat; "a halogatás - beleegyezés" - véli Mesterházy Attila.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite