2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNyolc nap alatt Szíriáig repült egy nógrádi gólya

Nyolc nap alatt Szíriáig repült egy nógrádi gólya


Nem egész nyolc nap alatt Szíriáig repült egy gólya, amelyet augusztus 7-én engedett szabadon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Nógrád megyei Ludányhalászi közelében.

golya


A Patak névre keresztelt madárra egy rövid gyógykezelés után jeladó is került, ezért tudják nyomon követni vonulását a szakemberek - tájékoztatta pénteken az MTI-t az MME képviselője, Papp Ferenc. Mint elmondta: az idei kelésű sérült fehér gólyát lakossági bejelentés alapján vette gondozásba az egyesület. Bal lábára ugyan sántított, ám törése nem volt. Kisebb gyógykezelés után augusztus 7-én egy mátranováki fiókával együtt engedték szabadon Ludányhalászi közelében. Patakra jeladó is került.


A vonulást augusztus 9-én kezdte meg a madár és Magyarországon meg sem állva az estét már Dél-Erdélyben, Szászváros közelében töltötte. Másnap Brassó térségében átkelt a Kárpátokon, 11-én pedig Bukarest közelében gyűjtött erőt, majd 12-én a Duna felett átrepülve megérkezett Bulgáriába. A következő nap Burgasz érintésével, a Fekete-tenger partja mentén haladva érte el Törökország európai részét, ahol éjszakázott, majd másnap átkelt a Boszporuszon és megérkezett Ázsiába. Augusztus 15-én átszelte Törökországot, ezt követően a Földközi-tenger felett átrepülve jutott el Szíriába, ahol Homsz és Hamah között töltötte az estét.


Patakra az MME, a BirdLife Szlovákia és a Raptor Protection of Slovakia szervezetek közös projektje keretében került jeladó. A Madárvédelem és kutatás határok nélkül elnevetésű program keretében többek között a fehér és fekete gólyák, nagy kócsagok, bütykös hattyúk és sirályfélék színesgyűrűs jelölése, illetve a fehér és fekete gólyák rádiótelemetriás megfigyelése történik meg.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-08-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite