2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNyolcvan éve szentelték fel a salgótarjáni acélgyári templomot

Nyolcvan éve szentelték fel a salgótarjáni acélgyári templomot


A Duna Televízió jóvoltából a helyszínen jelenlévők mellett ország-világ tv-nézői részesei lehettek a 2016. április 24-én a salgótarjáni Szent József templomban rendezett ünnepi szentmisének.

acelgyaritemplom2


Közel kilencven éve, 1927-ben született meg a gondolat, hogy új plébániát, egy új közösséget és egy új templomot létesítenének Salgótarjánban. Az előkészületek után 1932 nyarán megérkeztek az első ferencesek, majd az elkészült acélgyári - mai nevén Szent József - templomot Zadravetz István ferences tábori püspök szentelte fel 80 évvel ezelőtt, 1936. május 17-én. Az évfordulóra emlékeztek a vasárnapi ünnepi szentmisén, melyet dr. Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be Varga András salgótarjáni esperes-plébános, valamint a helyi papság koncelebrálásával.

acelgyaritemplom


A szentmise előtt az Akkord Fúvós Kisegyüttes műsorát hallhatták a jelenlévők, majd Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Ezt követően nyílott meg a ferencesek emlékét felidéző kiállítás, amelyet Veszelovszki Balázs tanár, helytörténész méltatott. A helyi ferences közösség múltja, összetartó és összekovácsoló ereje ma is példaértékű a hívők számára. A rend tagjai 1932-1950 között tartózkodtak a városban: itteni áldásos tevékenységüket és a templom építtetésében vállalt szerepüket a vasárnapi szentmisén imába foglalták a hívők. Működésük és történetük annál is inkább aktuális, mert számtalan olyan rendezvény és személy jelenik meg a XX. század első feléből hozzájuk kapcsolódva országos viszonylatban is, amelyek és akik napjainkban ismét érzékelhetők a hívek számára. Ezek közé tartozik például a salgótarjáni Kálvária-domb és az országzászló egyedisége, amelyek a város történelmében a ferencesekhez is köthetők.

acelgyaritemplom1

Forrás: SALGÓTARJÁN/NÓGRÁD24

2016-04-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite