2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
SportNyolcvan helyett 60 nap alatt szelte át az óceánt Rakonczay

Nyolcvan helyett 60 nap alatt szelte át az óceánt Rakonczay


Nyolcvan helyett 60 nap alatt szelte át egyedül kenuval az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor, aki vasárnap épen és egészségesen kikötött Antigua szigetén.

Rakonczay Gábor


Mint azt Rakonczay Viktória, a sportember felesége az MTI-nek hétfőn elmondta: vasárnap este éjfél felé sikerült beszélnie férjével, aki jól van, és akivel azért nem sikerült kapcsolatot teremteni heteken át, mert telefonja tönkrement a belekerült sok víztől. "Amikor felborult, a kenu fejjel lefelé stabillá vált, a tőkesúly fölfelé állt és a víz a szellőzőn keresztül ömlött befelé. A hajó annyira megtelt vízzel, hogy csak körülbelül 10 centiméternyire látszott ki a vízből. Gábornak egy nagy hullám segítségével sikerült visszabillentenie a hajót, aztán két napig küzdött azzal, hogy egyenesben tartsa és hátulról kapja a hullámokat, nehogy megint felboruljon."


Rakonczay Gábor Vitéz nevű kenujával - melyet Fa Nándor tervezett és épített - 2011. december 20-án kezdte meg a teljesítménytúrát, amikor a portugáliai Lagos kikötőjéből kenujával a Kanári-szigetek felé vette az irányt. A tervezett 20 nap helyett 16 nap 19 óra 25 perc alatt teljesítette a Lagos és Las Palmas közötti távot, az utóbbi kikötőjébe január 6-án érkezett. A túra második szakaszában, az óceánon 5200 kilométert tett meg, és a tervek szerint április elején kellett volna kikötnie. Az eredetileg 80 naposra tervezett távot Rakonczay 60 nap alatt tette meg. "Ezzel az idővel évtizedekig vezetni fogja a legjobb időrekordot" - vélekedett Rakonczay Viktória.


A tervek szerint Viktória kedden utazik Rakonczay Gábor után, és a héten hazatérnek Magyarországra.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-03-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite