2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
NagyvilágNyomozás indulhat a Facebook ellen egy olasz kislány öngyilkossága ügyében

Nyomozás indulhat a Facebook ellen egy olasz kislány öngyilkossága ügyében


Egy olasz államügyész nyomozást kezdeményezett annak ügyében, hogy a Facebook miként engedhette olyan sértő és zaklató bejegyzések közzétételét, amelyek miatt egy 14 esztendős olasz lány öngyilkosságot követett el.

facebook-logo

Az észak-olaszországi Novarából származó 14 esztendős Carolina Picchio januárban ugrott ki hálószobájának ablakából, miután néhány fiú egy házibulin készült kompromittáló videót tett róla közzé a Facebook-on: a felvétel ittasan és ziláltan örökítette meg a lányt egy fürdőszobában.

Az ügyben érintett 15 és 17 éves kor közötti fiúkról - akiket jelenleg kihallgatnak - úgy tudni, hogy az áldozat volt kedvesének a barátai. A fiú állítólag sértő megjegyzéseket tett a lányra a közösségi portálon, miután Picchio pár nappal korábban szakított vele, habár a fiú azt állítja, hogy később bocsánatot kért volt barátnőjétől - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Az olasz Szülői Egyesület közvetlenül a Facebook ellen tett büntető feljelentést, a közösségi portálnak a lány öngyilkosságában való állítólagos közrejátszása miatt. "Európában ez az első alkalom, hogy egy szülői egyesület ilyesfajta feljelentést tett a Facebook ellen" - húzta alá a szervezetet vezető Antonio Affinita.

Mint hozzátette, az olasz jog megtiltja a 18 éven aluli fiatalok számára, hogy szerződéseket írjanak alá, a Facebook azonban mégis szerződésre lép velük a személyiségi jogaikat illetően, anélkül, hogy a gyerekek szülei tudnának erről.

A vizsgálatot kezdeményező novarai államügyész, Francesco Saluzzo nem zárja ki annak lehetőségét, hogy közvetlen nyomozás induljon az ügyben érintett Facebook-alkalmazottak ellen. Saluzzo jelenleg azt vizsgálja, hogy a videók miként maradhattak fent még "napokig" az interneten azután, hogy Picchio barátai azok eltávolítását kérték.

"Ez egy nyílt nyomozás, amely egyelőre megnevezett gyanúsítottak nélkül zajlik" - húzta alá az államügyész. Mint hozzátette, közvetlenül a Facebook ellen nem indult nyomozás, de elméletileg lehetne vizsgálatot indítani a közösségi portál azon alkalmazottai ellen, akik nem teljesítették a videók eltávolítására vonatkozó kéréseket.

Affinita szerint a lány öngyilkossága "az utolsó csepp volt a pohárban" azután, hogy tavaly egy 15 éves római iskolás fiú végzett magával, akiről állítólag azt terjesztették a közösségi portálon, hogy homoszexuális.

 

(http://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/10081689/Italian-prosecutor-may-put-Facebook-staff-under-investigation-after-girls-suicide-over-online-bullying.html)


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-05-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite