2020. július 2., csütörtök - Ottó
Keresés a tartalomban
ItthonNyomozás indul az érpataki akasztás miatt

Nyomozás indult a hétvégén Érpatakon történtek miatt


Nyomozás indult a hétvégi érpataki bábuakasztás ügyében közösség elleni uszítás bűntettének gyanújával. A Legfőbb Ügyészséghez az izraeli nagykövetség fordult az Érpatakon történtek miatt.

rendbt


Érpatakon szombaton rendezett Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának! címmel "önkormányzati és civil tiltakozást" a helyi önkormányzat, az Érpataki Modell Országos Hálózata és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Ezen Orosz Mihály Zoltán polgármester - a YouTube videomegosztón közzétett felvétel szerint - beszéde végén felakasztatott két, Simon Peresz volt izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábut.


Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője kedden az MTI-vel közölte: hétfőn Izrael nagykövete kereste meg az ügyészséget a hétvégén Érpatakon történtek miatt. Ezt a megkeresést - amely tartalma szerint feljelentésnek minősül - további intézkedésre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek továbbították. A Nyíregyházi Járási Ügyészség pedig kedden közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amellyel a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot bízta meg - olvasható a közleményben.


Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: megdöbbenéssel és aggodalommal értesültek arról "az Izrael ellenes és antiszemita horror show-ról, amelyet Érpatak polgármestere és társai követtek el a hétvégén". Kifejtette: egy magyar szélsőjobboldali, helyi politikus "ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használja Izrael első számú vezetői ellen. Támogatói tapsviharának kíséretében gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított".


A nagykövet leszögezte: demokratikus országként Izrael tiszteletben tartja a gyülekezés szabadságát és a szabad véleménynyilvánítás jogát, de soha nem fogja elfogadni az olyan tetteket és kifejezéseket, amelyek zsidóellenesek, a rasszizmust, az idegengyűlöletet népszerűsítik és más emberek meggyilkolására szólítanak fel, "mint ahogy azt Érpatakon hallottuk".


Magyarország kormányának cselekednie kell, hogy megállítsa ezeket a veszélyes tetteket - emelte ki Ilan Mor, hozzátéve: biztos benne, hogy a magyar törvényeknek megfelelően hamarosan kivizsgálják ezt az esetet. Hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megdöbbenésének adott hangot az érpataki polgármester hétvégi akciója miatt. A külügyi tárca szerin a polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügyként gyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez. Hozzátették: a más államok vezetői feletti önkényes és jelképes ítélkezés összeegyeztethetetlen az európai normákkal és a jogállamisággal is.


Kedden Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke közleményében azt írta, hogy Érpatak polgármestere nyilvánosan, hóhér segítségével kötél általi halálra ítélte Izrael mai vezetői. A DK ezért felszólította a legfőbb ügyészt, hogy azonnal indítson nyomozást a polgármester ellen.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-08-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite