2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonNyugdíj: marad a korengedmény és a korkedvezmény

Nyugdíj: marad a korengedmény és a korkedvezmény


nyugdíjasNagy valószínűséggel, konkrét koncepcióval ugyanis még nem állt elő a kormány. Az IMF szerint rövid távon a magánnyugdíjpénztárakba történő átutalások leállítása javítja az államháztartási egyenleget.


A kormány várhatóan meg fogja hosszabbítani a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj jelenlegi rendszerét, amely az év végén hatályát veszti - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.


Nagy Anna kormányszóvivő vasárnap a Kossuth Rádió Krónika című műsorában mondta el: szeretnék átalakítani a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj rendszerét is, figyelembe véve a munkakörülmények változását. Hozzátette: méltánytalan lenne, ha egyik napról a másikra szüntetnék meg a fennálló rendszert. Ezért várhatóan meg fogják hosszabbítani a mostani rendszert, ezzel egy időben viszont meg kell születnie az új koncepciónak is, ami alapján új korengedményes és korkedvezményes rendszert lehet bevezetni - jelentette ki, hozzátéve: a mostani szabályok meghosszabbításáról még az ősszel dönt a kormány.

Soltész Miklós szerint a kormánynak az a szándéka, hogy a jövő évben maradjon fenn a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj rendszere. Az új koncepció előkészítése még folyik.


A kormány megvédi azokat is, akik maradnak a magánnyugdíj-pénztáraknál


Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára ma a parlamentben közölte: a kormány fontosnak tartja, hogy minden biztosított számára lehetővé tegye az idősköri biztonságot, ezért mindent megtesz azért, hogy mind a visszalépőknek, mind a pénztárakban maradóknak megteremtse a befizetett járulékok és a nyugdíjellátás biztonságát. Akik visszalépnek, azoknak az állami garancia nyújt biztonságot, de akik maradnak a magánnyugdíj-pénztárban, azok számára is védelmet nyújt a kormány, értük is felelősséget visel. Ezért a pénztárakat jóval szigorúbban felügyelik, mint eddig. Természetesen a bennmaradók teljes kockázatát nem vállalhatja át az állam - tette hozzá.


MF: rövid távon javítja az egyenleget a nyugdíj-változás


A magánnyugdíj-pénztárakba történő átutalások leállítása rövid távon javítja az államháztartási egyenleget, de hosszabb távon nem azt az eredményt hozza, amelyet a kormány vár tőle - mondta Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi tárgyalódelegációjának vezetője a nemzetközi pénzintézet éves gazdaságpolitikai konzultációjának lezárásaként tartott hétfői sajtótájékoztatón Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Christoph Rosenberg hangsúlyozta: a magán-nyugdíjpénztári átutalások leállítása hosszabb távon alááshatja a magyar nyugdíjrendszert, amely jelenleg az Európai Unió országainak egyik legstabilabb nyugdíjrendszere, ugyanakkor kétségtelen, hogy rövid távon kedvező hatása lehet az állami kiadások alakulására. Kérdésre válaszolva elmondta: elővigyázatossági hitelszerződés megkötéséről nem volt szó.


Selmeczi: az emberek visszakapják a 13 éve elvesztett szabadságot


A szocialista kormány a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság bevezetésével tizenhárom évvel ezelőtt elvette az emberektől a pénzük feletti rendelkezés jogát - mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott az Országgyűlésben hétfőn délután. Hozzátette: most visszaadják ezt a szabadságot.

A nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló javaslat összevont általános és részletes vitájában a fideszes politikus előterjesztőként arról beszélt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok a válság miatt komoly veszteséget szenvedtek el, befizetéseik egy rész elveszett. A javaslat elfogadása után már senki sem lesz kötelezhető arra, hogy a "pénzét feltegye a nyugdíjtőzsdére", a jövő év végéig bárki kezdeményezheti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépését - ismertette Selmeczi Gabriella.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite