2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonNyugdíj-helyzet: Orbán Viktor példátlan összefogásról, az ellenzék zsarolásról beszél

Nyugdíj-helyzet: Orbán Viktor példátlan összefogásról, az ellenzék zsarolásról beszél


Orbán Viktor44A kormányfő úgy nyilatkozott, 2011 végére az állami nyugdíjrendszer át fog állni az egyéni számlán vezetett rendszerre, ami a tervek szerint átláthatóbb, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lesz.


Orbán Viktor szerint a kormány megmentette a nyugdíjrendszert, és hozzákezdhet az államadósság érzékelhető mértékű csökkentéséhez. Az MSZP szerint zavarosak, cinikusak voltak a miniszterelnök szavai, az LMP pedig úgy véli, a kormányfő a zsarolás diadalát ünnepelte. A Jobbik szerint a Fidesz nem fogja tudni végrehajtani a demográfiai fordulatot.
A miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: 2011 végére az állami nyugdíjrendszer át fog állni az egyéni számlán vezetett rendszerre. Orbán Viktor tervei szerint az új egyéni számlás rendszer átláthatóbb, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lesz.


A kormányfő példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert. "Kétharmados választási eredmény, azt meghaladó önkormányzati választási eredmény, most a nyugdíjrendszer átalakításának egy nagyon fontos kérdésében 97 százalékos egyetértés: azt gondolom, hogy ezek mind-mind az összefogás és az együttműködés bíztató példái Magyarországon" - mondta.


Hozzáfűzte még: a 97 százalék azt mutatja, az emberek vágynak arra, hogy bizalmat szavazhassanak a jövőnek. Orbán Viktor szerint a kormány lépése nélkül nem lehetett volna fenntartani a nyugdíjrendszert, az ugyanis az összeomlás szélén volt. A veszély elhárításához az is kellett, hogy a visszalépők aránya ilyen magas legyen - tette hozzá. Nemcsak a nyugdíjrendszert sikerült így megmenteni, a kormány ugyanis hozzákezdhet az ország "első számú ellenségének", az államadósságnak az érzékelhető mértékű csökkentéséhez is, amely hosszú távon helyezi biztonságba Magyarországot, a nyugdíjakat és a mai fiatalok jövőjét - közölte.


A miniszterelnök szerint a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradók 3 százalékos aránya azt jelenti, hogy volt választási lehetőség. A kormányfő úgy fogalmazott: az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők "100 százalékos aránya gyanús lett volna", azonban az a több mint százezer ember, aki magán-nyugdíjpénztári tag maradt, arra bizonyíték, hogy "egyetlen ember sem maradt le a választás lehetőségéről technikai okokból." Orbán Viktor hozzátette: örül annak, hogy van százezer ember, aki úgy gondolja, hogy állami segítség nélkül is meg fog tudni állni a lábán. A kormányfő "bátor tettnek" nevezte a magán-nyugdíjpénztárakban maradást, mert "mindig azok fognak jobban járni, akik benne maradnak a közös szolidaritási rendszerben, azokkal szemben, akik az egyéni utat választják."


"Kár azt az illúziót kelteni", hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel a jelenlegi helyzet megváltoztatható lenne. Ez egy végleges rendszer, kétpilléres a magyar nyugdíjrendszer, és "biztosak lehetnek abban, hogy a magyar nyugdíjrendszer egy kétpilléres nyugat-európai nyugdíjrendszer lesz" - jelentette ki a miniszterelnök, rámutatva, hogy a nyugdíjrendszer strukturális reformja még nincs befejezve.


Álláspontja szerint a nyugdíjrendszer gondjainak megoldása nem a nyugdíjrendszeren belül van, annak hosszú távú fenntarthatósága ugyanis a foglalkoztatás bővítésében és a demográfiai mutatók javításában rejlik. Hozzátette, Európában Magyarország akkor lesz versenyképes, ha utoléri, majd elhagyja az EU átlagát a foglalkoztatottságot illetően. Az MSZP elnöke szerint zavarosak, cinikusak és fenyegetőek voltak a kormányfő szavai. Mesterházy Attila azt is mondta: bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) azelőtt dönt a nyugdíjügyi beadványokról, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vételének folyamata lezárulna.


A pártelnök az MTI-nek kifejtette: noha Orbán Viktor a tavalyi választási kampányban még arról beszélt, a jelenlegi nyugdíjrendszer harminc évig fenntartható, most azzal magyarázta a kormány lépését, hogy anélkül nem lehetett volna megőrizni a nyugdíjrendszer stabilitását, az ugyanis az összeomlás szélén volt.


Mesterházy Attila cinikusnak nevezte, hogy a miniszterelnök a szabad választás lehetőségéről beszélt, miközben a kormány zsarolással és kényszerítéssel érte el a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százalékának visszalépését az állami nyugdíjrendszerbe. Az MSZP elnöke fenyegetőnek értékelte a miniszterelnök azon véleményét, amely szerint bátor tett volt a magánpénztári rendszerben maradni. Mesterházy Attila elmondta: az MSZP, amint lehetősége lesz, visszaadja a magán-nyugdíjpénztári tagságát fenntartó 102 ezer ember állami nyugdíjjogosultságát.


Az LMP szerint Orbán Viktor a "zsarolás diadalát ünnepelte" szerdán. Scheiring Gábor, a párt szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta, hogy "zsarolás volt az az eljárás, ahogy visszakényszerítették az állampolgárok döntő részét az állami nyugdíjrendszerbe."
A miniszterelnök által elmondottakat "semmitmondónak" nevezte, mert meglátása szerint továbbra sem lehet semmit sem tudni arról, hogy az állami nyugdíjrendszer mitől lesz fenntartható, hogyan fognak kinézni, illetve lesznek-e egyéni számlák, valamint a kormány milyen nyugdíjreformra kényszerül.


Scheiring Gábor kijelentette, a következő kormány feladata lesz, hogy a magánpénztárakban maradó körülbelül százezer embernek visszaadja nyugdíjuknak azt a részét, amit a "kormány most elvett tőlük."


Volner János jobbikos képviselő szerint a Fidesz nem képes a saját politikájával végrehajtani a demográfiai katasztrófát megelőzni hivatott fordulatot. Volner János az MTI-vel közölte, hogy a demográfiai előrejelzések szerint 2060-ra már csak 8,5 millió magyar lesz, a társadalom elöregedik, ezért nagyon optimista az a kormányzati becslés, amely szerint 2050-re 4 millió foglalkoztatott lesz Magyarországon. Hozzátette: a termelőszektorban van esélye plusz munkahelyek teremtésére, de annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy 40 év múlva 4 millióan dolgoznának Magyarországon.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite