2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
NagyvilágObama: elejét kell venni az értelmetlen tragédiáknak

Obama az aurorai vérengzés helyszínén: elejét kell venni az értelmetlen tragédiáknak


Az egész ország önökre gondol most, de a jövőben el kell gondolkodni azon is, hogy hogyan lehetne elejét venni a hasonló értelmetlen tragédiáknak - jelentette ki vasárnap este Colorado államban Barack Obama amerikai elnök, miután találkozott az aurorai moziban elkövetett mészárlás áldozatainak hozzátartozóival és a sebesültekkel.

Barack Obama


Denver elővárosában, Aurorában péntekre virradó éjjel egy ámokfutó berontott egy teltházas moziterembe, amelyben a Batman legújabb részének premiervetítése folyt és tüzet nyitott a nézőkre. A támadásnak, amelyben összesen 70-en sebesültek meg, 12 halálos áldozata volt. 10 embert továbbra is kórházban kezelnek, hetük állapota válságos. Az áldozatok legfiatalabbika egy 6 éves kislány, a legidősebbike pedig egy 51 éves férfi volt. A halottak közül hárman a feleségüket vagy a barátnőjüket oltalmazva vesztették életüket, egy fiatalember éppen a 27. születésnapját ünnepelte, egy sportriporternek készülő ifjú hölgy pedig nemrégiben Torontóban élt át egy áruházi lövöldözést.


Obama a Coloradói Egyetem aurorai kórházában azt hangoztatta az áldozatok hozzátartozóinak, hogy most "egész Amerika és a világ nagy része rájuk gondol". Hangoztatta, hogy nem elnökként, hanem apaként és férjként látogatott a tragédia helyszínére.
A filmszínház előtt vasárnap este civil szervezetek és egyházak kezdeményezésére virrasztást rendeztek, amelyen az elnök nem vett részt.


Az elkövető, a 24 esztendős James Holmes, akit közvetlenül a mozi mellett fogtak el, nem tanúsított ellenállást. A lakásán azonban beélesített, robbanó huzalcsapdákat és csaknem 40 liter benzint találtak. A mellmagasságban kifeszített drótokhoz erősített, mintegy 30 házi készítésű gránátot szombaton semmisítették meg a tűzszerészek. Holmes házának lakóit pénteken kitelepítették és vasárnap sem engedték visszatérni őket.


Dan Oates aurorai rendőrfőnök kijelentette, hogy Holmes több hónapig készült a merényletre, amelyhez az interneten rendelte meg a fegyvereket. Az elkövető otthonában több Batman-relikviát is találtak. Lapértesülések szerint a gyanúsított a haját vörösre festette és az képzelte magáról, hogy ő Joker, a Batman-képregények és filmek gonosz figurája. John Hickenlooper coloradói kormányzó vasárnap az NBC televíziónak úgy nyilatkozott, hogy még mindig fogalma sincs arról, vajon mi váltotta ki a támadást. Holmes egyébként a múlt hónapig a Coloradói Egyetem Asnchutz Orvosi Iskolájának doktorandusz hallgatója volt.


Lapértesülések szerint Holmest magánzárkában tartják. A gyanúsított a médiában megjelent beszámolók szerint megpróbálta leköpni az őreit és nem működik együtt a rendőrséggel. Hétfőn jelenik majd meg először a bíróság előtt. A mészárlás egyébként hatással volt az elnökválasztási kampányra is; pénteken mind Obama elnök, mind pedig leendő hivatalos kihívója, Mitt Romney politikai beszédek helyett az aurorai tragédia áldozatairól emlékezett meg, a két kampánystáb pedig legalább hétfőig visszavonta a Coloradóban sugárzandó negatív választási hirdetéseket.


Az aurorai lövöldözés egyébként mindössze 27 kilométerre történt attól a helytől, Littletontól, ahol 1999-ben a Columbine gimnáziumban két tizenéves fegyveres 12 diákkal és egy tanárral végzett.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-07-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite