2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
NagyvilágObama nem megy el az APEC-csúcsra, amelynek Putyin lesz a házigazdája

Obama nem megy el az APEC-csúcsra, amelynek Putyin lesz a házigazdája

Barack Obama amerikai elnök nem megy el az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagállamainak szeptember elején, Vlagyivosztokban megrendezendő csúcstalálkozójára, amelynek házigazdája Vlagyimir Putyin orosz államfő lesz - közölte hétfőn a Fehér Ház.

obama

A bejelentéssel Washington hivatalossá tette, amit eddig csak sejteni lehetett, hogy Obama nem utazik el az APEC-csúcsra azon a héten, amikor az amerikai Demokrata Párt az észak-karolinai országos konvencióján hivatalosan is jóváhagyja az ő jelöltségét az újraválasztásra.

Hivatalosan mind az amerikai mind az orosz vezetés részéről cáfolták, hogy üzenni kívánnának egymásnak az egymás országában megrendezett csúcstalálkozóktól való távolmaradással. Putyin a múlt héten, a kormányalakítással kapcsolatos elfoglaltságára hivatkozva közölte, hogy nem tud részt venni a G8 országoknak a mostani hét végén, Camp Davidben megrendezendő csúcstalálkozóján.

Amerikai hivatalos személyek korábban is jelezték: aligha valószínű, hogy Obama ilyen kevéssel a november 6-án tartandó elnökválasztás előtt időt tudna szakítani arra, hogy Vlagyivosztokba utazzon. Az elnök környezetében cáfolták, hogy a döntés valamifajta "megtorlás" lenne Putyin távolmaradása miatt.

Gennagyij Ovecsko, az orosz külügyminisztérium APEC-ügyekben illetékes vezetője hétfőn Washingtonban kijelentette: Moszkvában már egy éve tudják, hogy Obama részvétele a vlagyivosztoki találkozón nem vehető biztosra.

"Ezt könnyű megérteni. Elég megértőek voltunk" - mondta Ovecsko.

Az amerikai és az orosz vezető legutóbb 2009-ben találkozott Putyin Moszkva környéki dácsájában.

Amerikai megfigyelők szerint abban, hogy az orosz államfő Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt küldi el maga helyett a Camp David-i G8-csúcsra, szerepe lehet annak, hogy az Obama-kormányzat által "újraindított" amerikai-orosz kapcsolatokat beárnyékolják a rakétavédelemmel és Szíriával kapcsolatos, markáns nézetkülönbségek és az orosz ellenzéki tiltakozásokkal szembeni kemény fellépés miatti bírálatok.

Elemzők szerint Obamának belpolitikai szempontból nem feltétlenül jelent hátrányt, hogy nem fogadja négyszemközti tárgyaláson az orosz elnököt, mert a republikánusok részéről így is támadások éri, amiért túlságosan "puha" az Egyesült Államok egykori hidegháborús riválisával szemben.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite