2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
NagyvilágObama rendeleteket hozna a fegyvertartás szigorítására

Obama rendeleteket hozna a fegyvertartás szigorítására


Rendeleteket helyezte kilátásba a fegyvertartás szabályainak megszigorítására hétfőn Barack Obama amerikai elnök.
"Biztos vagyok benne hogy ezen lépések némelyike nem igényel törvényalkotást és belül van az elnöki hatáskörömön" - jelentette ki sajtóértekezletén Obama.

Barack Obama


Az elnök hangoztatta, amennyiben lehetősége nyílik arra, hogy lépést tegyen a fegyveres erőszak lehetőségének csökkentésére, akkor azt meg fogja tenni. Obama utalt rá, hogy Joe Biden alelnök a múlt héten konzultációkat folytatott a fegyvertartási vitában érintett érdekcsoportokkal, ez alapján javaslatokat dolgoz ki számára. Az elnök kijelentette, hogy még a héten ismertetni fogja, pontosan mit fog kezdeményezni az ügyben. Rámutatott, hogy a meghozandó döntések egy része a törvényhozás, egy másik része pedig a végrehajtó hatalom részéről kíván meg intézkedéseket.


A fegyvertartási szabályok szigorítását célzó kormányzati erőfeszítéseket a december 14-i newtowni vérengzés indította el. A connecticuti településen egy ámokfutó 26 emberrel - majd magával is - végzett. Az áldozatok közül 20 kisiskolás volt. A vérengzést követően Obama elnök Biden alelnököt bízta meg annak a munkacsoportnak a vezetésével, amelynek a szigorításra vonatkozó ajánlások kidolgozása a feladata. Az alelnök várhatóan kedden terjeszti az elnök elé javaslatait. Annyi kiszivárgott, hogy munkacsoportja valószínűleg indítványozni fogja a fegyvervásárlók előéletének átfogó vizsgálatát, valamint a félautomata lőfegyverek és a nagykapacitású tölténytárak betiltását.


A fegyvertartás kilátásba helyezett szigorításának hatására fegyvervásárlási láz tört ki Amerikában, és az elmúlt hónapban elérte a százezres nagyságrendet a fegyverlobbi fő erejének számító Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) új tagjainak száma.
Az NRA a múlt hét végén, röviddel azután, hogy képviselői találkoztak Joe Bidennel, közleményben szögezte le, hogy ellenez mindenféle új szabályozást. A szövetség elnöke a hét végén a CNN-nek kijelentette: a félautomata fegyverek 2004-ben lejárt tilalmának visszaállítására irányuló kezdeményezés előreláthatóan nem kapja meg a szükséges támogatást a kongresszusban.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-01-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite