2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
NagyvilágObama sajnálatát fejezte ki a lengyel elnöknek a "bakiért"

Obama sajnálatát fejezte ki a lengyel elnöknek a "bakiért"


Barack Obama amerikai elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyik beszédében tévesen "lengyel haláltábor" kifejezést használt a náci megsemmisítő tábor helyett - olvasható a lengyel közszolgálati rádió hírportálján.

Barack Obama

Barack Obama


Bronislaw Komorowski lengyel elnök személyes levélben reagált Obama szavaira, Donald Tusk kormányfő pedig sajtónyilatkozatban követelte a történelmi igazság bemutatásának egyesült államokbeli támogatását, a politikai élet képviselői és az amerikai lengyel közösség képviselői egyhangúlag helyreigazítást és bocsánatkérést vártak.


A lengyel elnöki hivatal szóvivője a rádiónak pénteken elmondta, Obama a lengyel államfőnek küldött válaszlevelében kiemelte: nem szándékosan használta a legmagasabb amerikai civil kitüntetések átadásán elhangzott beszédében a lengyelek számára fájdalmas kifejezést, amelyet Lengyelország jogosan ki akar iktatni a köznyelvből.


Obama egyetért a lengyelekkel, akik szerint az elszólás okot ad arra, hogy "mind a jelen, mind a jövő generációk megismerjék az igazságot". Hangsúlyozta, hogy "nem léteztek lengyel haláltáborok", mert a megszállt Lengyelország területén a koncentrációs táborokat a náci rezsim építette és működtette.

 

ezo_banner

HIRDETÉS


A lengyel közvélemény örömmel fogadta a válaszlevelet, mert a lengyelek körében nagy felháborodást keltett a "baki", amely azt a benyomást keltheti, hogy Lengyelország is felelős a második világháborús náci népirtásért. Szakértők és közéleti személyek szorgalmazták, hogy Lengyelország lendületesebben támogassa a második világháború európai eseményeinek ismertetését az Egyesült Államokban.


A Fehér Ház a kedden tartott ünnepség után szinte azonnal sajnálatát fejezte ki a tévedéssel kapcsolatban.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-06-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite