2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
NagyvilágObama üdvözölte Karzai bejelentését az ellenőrzésátadás fontos fázisáról

Obama üdvözölte Karzai bejelentését az ellenőrzésátadás fontos fázisáról


Barack Obama amerikai elnök üdvözölte vasárnap Hamid Karzai afgán államfő aznapi bejelentését, miszerint a biztonsági ellenőrzés NATO általi átadásának harmadik szakaszában az afgán erők már az ország lakosságának háromnegyedét védik majd.

Barack Obama


Karzai közleményéből nem derült ki, hogy ezt a bizonyos harmadik szakaszt, amelyről vasárnap született döntés, pontosan mikor hajtják végre. Obama leszögezte: a fejlemény "fontos előrelépés afganisztáni céljaink elérésében". Az amerikai elnöki közleménye szerint az átmenet előrehaladtával az afgán lakosság csaknem 75 százaléka lakik majd olyan tartományokban, körzetekben és falvakban, ahol az afgán erőké a vezető szerep. Obama rámutatott, hogy az afgán biztonsági erők tovább erősítik harcképességüket, "mi pedig továbbra is azon leszünk, hogy 2014 végére már az ország minden részében az afgán kormány feleljen a biztonságért."


Obama rámutatott, hogy az egy hét múlva megtartandó chicagói NATO-csúcson meg fogják vitatni, hogyan lehet hatékonyan előmozdítani az átmenet folyamatát, miközben a szövetség erői a harci feladatokról a támogató szerepre térnek át, és mindeközben fenntartani az afgán kormánynak és fegyveres erőknek szóló tartós támogatást. Az amerikai elnök leszögezte: várja, hogy Karzaijal, valamint a szövetség tagállamainak vezetőivel Chicagóban megvitassa azokat a kulcsfontosságú lépéseket, amelyek az afgán szuverenitás megerősödéséhez vezetnek, miközben felelősségteljesen lezárják a háborút.


Karzai vasárnapi kabuli közleményében rámutatott, hogy Kapisza is egyike lesz annak a 11 tartománynak, amelyek teljes egészében afgán ellenőrzés alá kerülnek. A bejelentés azért fontos, mert a francia erők Kapiszában állomásoznak, és Francois Hollande megválasztott francia elnök korábban bejelentette, hogy elrendeli a csapatkivonást. A felsorolásban szerepelt Urguzán és Parván tartomány is. Urguzánban jelenleg az ausztrál erőké a vezető szerep.


A biztonsági felelősség átadásának első két szakaszában - az elsőt tavaly júliusban hajtották végre - a közép-ázsiai ország lakosságának a fele már az afgán erők ellenőrzése alá került.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite