2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
NagyvilágObama védelmet ígért Dél-Koreának

Obama védelmet ígért Dél-Koreának


Barack ObamaSzégyenletesnek nevezte az amerikai elnök a tegnapi észak-koreai tüzérségi támadást Dél-Korea ellen. Válaszul Barack Obama közös hadgyakorlat megtartásában állapodott meg a dél-koreai vezetéssel.


Barack Obama amerikai elnök kedden ígéretet tett rá, hogy megvédelmezi a szövetséges Dél-Koreát a "szégyenletes" észak-koreai támadás nyomán.


Dél-Korea a szövetségesünk. A koreai háború óta az. Mi pedig határozottan megerősítjük elkötelezettségünket, hogy szövetségesként megvédjük Dél-Koreát - jelentette ki az amerikai elnök az ABC Newsnak nyilatkozva. Ez volt az amerikai elnök első állásfoglalása az incidens ügyében, amióta Észak-Korea tüzérségi támadást indított egy dél-koreai sziget ellen.
Közös hadgyakorlat megrendezésében állapodott meg az amerikai és dél-koreai elnök válaszul a keddi észak-koreai tüzérségi támadásra - jelentette be a washingtoni Fehér Ház közleményében.


Barack Obama és Ri Mjong Bak telefonon egyeztetett egymással közép-európai idő szerint szerdán a hajnali órákban.
Megállapodtak abban, hogy a két ország az elkövetkező napokban rendezi meg a hadgyakorlatot, amellyel demonstrálni kívánja szoros biztonsági együttműködését és szövetsége erejét.


Dél-Korea amellett döntött, hogy felfüggeszti az Észak-Koreába irányuló humanitárius segélyének folyósítását - közölte szerdán a szöuli országegyesítési minisztérium, egy nappal azután, hogy egy dél-koreai sziget ellen az északi-koreaiak tüzérsége támadást indított.

Az idei nyáron heves esőzések és áradások sújtották Észak-Koreát. A dél-koreai vöröskereszt felajánlotta Phenjannak, hogy a károk felszámolására 8 millió dollár értékű segélyt nyújt. A két ország megállapodott abban, hogy a segélycsomag élelmiszert, gyógyszert, cementet és építőipari berendezéseket fog tartalmazni. Az első segélyszállítmányokat szeptemberben útnak is indították.


Korábban Szöul bőkezűen segélyezte Észak-Koreát, egyebek között évente jelentős mennyiségű rizzsel látta el a krónikusan élelmiszerhiányban szenvedő sztálinista rezsimű országot. Azóta azonban, hogy 2008-ban a konzervatív erők kerültek kormányra Dél-Koreában, a segélyszállítmányok elmaradtak, mert Phenjan nem mutatott hajlandóságot atomprogramjának a feladására.
Néhány nappal azután, hogy fény derült újabb urándúsító intézményének létére, Észak-Korea összetűzésbe keveredett Dél-Koreával, miután az északiak több tucatnyi ágyúlövést adtak le kedden a dél-koreai Jonpjong szigetre a két Korea vitatott tengeri határának közelében. A támadásban legalább két dél-koreai tengerész meghalt, néhányan megsebesültek, és több épület kigyulladt. A támadás újra rávilágít arra a biztonsági paradoxonra, amely immár lassan hat évtizede jellemzi a két Korea kapcsolatát: bár az északiak gazdaságilag és katonailag gyengébbek déli szomszédjuknál, félelem nélkül odacsapnak, ha úgy látják jónak.


Mióta a koreai háború végén a két fél 1953-ban fegyverszünetet kötött, Észak több mint harminc alkalommal intézett kisebb-nagyobb kihívást Dél ellen. Felrobbantott egy dél-koreai repülőgépet, kormánytagokat gyilkoltatott meg és hadihajókat lőtt. Szöul válaszai kizárólag gazdasági-diplomáciai síkon mozogtak, katonai válaszcsapáshoz eddig még nem folyamodott. Ez a magatartás várhatóan folytatódni fog, annak ellenére, hogy a háború óta a keddi volt az első alkalom, hogy Észak-Korea szárazföldi célpontokat vett tűz alá.


A kérdés az, hogy meddig mehet még el Phenjan. Vajon mennyivel súlyosabb támadások kellenek ahhoz, hogy a tétlenség kockázatosabb legyen, mint Észak-Korea túlzott reakciója egy déli lépés esetén? - teszi fel a kérdést Andrew Gilholm, egy pénzügyi kockázatelemző cég pekingi munkatársa, rögtön meg is válaszolva azt: "szerintem az északiak még nem lépték át a határt".


Az egyik kockázati tényező, hogy Dél-Korea fővárosa, Szöul, mindössze 48 kilométerre fekszik a két Koreát elválasztó határtól, ahol Észak több száz tüzérségi fegyvert állított fel, amelyek lövedékei néhány percen belül elérhetik a déliek legnépesebb városát. Ezen felül az északiaknak több rövid és közép hatótávolságú rakétája is van, amelyekkel könnyedén csapást mérhetnek a több mint 48 millió lakosú Dél bármely zugára. Nem is beszélve arról, hogy Dél-Korea a maga 900 milliárd dollárjával a világ 15. legnagyobb gazdasága, elektronikai, autógyártó és petrokémiai cégek otthona, és ezeknek az iparágaknak sem tenne jót az ellenségeskedés kitörése a félszigeten.


"Észak-Korea azt hiszi, hogy a déliek sohasem vágnak vissza, hiszen ezt tapasztalták - mondta Ju Dong Rjul, egy szöuli politikai intézet Észak-Koreával foglalkozó munkatársa. - Tudják, hogy a dél-koreai emberek - ahogy a kormány is - félnek a háborútól."
Mások azon tanakodnak, hogy az északiak támadása vajon újabb felhívás-e keringőre, vagy ezúttal tényleg az elrettentés a célja.
Kim Jong Hjun, egy szöuli egyetem elemzője szerint az összetűzés Észak kétségbeesett próbálkozása a párbeszédre. Korábban is előfordult, hogy Phenjan erőszak és fenyegetés alkalmazásával próbálta tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Szöult és Washingtont.
Victor Cha, a térség szakértője szerint azonban ezúttal nem ez a helyzet. "Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy az északiak most is tárgyalni akarnak", inkább arról lehet szó, hogy kimutatták a foguk fehérjét, hogy "mindenki lássa: a hatalomátadás ellenére az ország gyeplője biztos kezekben van" - mutatott rá Cha. A betegeskedő "kedves vezető" - Kim Dzsong Il - arra készül, hogy legkisebbik fiára, Kim Dzsong Unra bízza Észak-Korea irányítását.
Közben - egy bizalmasa elmondása alapján - Ri Mjong Bak dél-koreai elnök kedden este leszögezte, hogy Észak-Korea "kamatostul visszakapja még tetteit". Ugyanakkor ugyanez az illető korábban azt mondta: Ri első szava biztonsági tanácsadóihoz az volt, hogy mindent meg kell tenni a konfliktus "tovagyűrűzésének elkerüléséért".


Az incidens új kihívás a Cshonan korvett ügyén edződött államfőnek. Egy nemzetközi vizsgálóbizottság szerint Észak-Korea torpedója süllyesztette el a dél-koreai hadihajót márciusban, hullámsírba küldve 46 tengerészt. Ri mindaddig tartózkodott attól, hogy nyilvános szemrehányást tegyen szomszédjának, amíg a tenger fenekéről fel nem hozták a korvett darabjait. Ezután újabb gazdasági szankciókat rendelt el, de lehetőségei korlátozottak voltak, hiszen Szöul az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntésével összhangban már korábban szigorú büntetőintézkedéseket léptetett életbe Phenjannal szemben. "A dél-koreai kormánynak keményebb választ kellett volna adnia a Cshonan incidensre", és nem szabadott volna tétováznia - mondta Kim Hjung Kvang, egy magas rangú észak-koreai disszidens Szöulban.


A keddi képek sokkolták a dél-koreaiakat, akik hozzászoktak ugyan a harcias északi retorikához és az időnkénti erőfitogtatáshoz, de eddig csak néhányszor szembesültek azzal, hogy Észak-Korea civil célpontokat támadott. A leghíresebb eset a dél-koreai légitársaság egyik gépének felrobbantása volt 1987-ben az Andamán-tenger felett: ekkor 115 ember vesztette életét.
Előfordult, hogy Észak-Korea akkor is ingerelte déli szomszédját, ha éppen jó volt köztük a viszony. A segélyezés csúcspontján, 2002-ben Észak-Korea tengeri csetepatéba keveredett a déliekkel, hat dél-koreai tengerész halálát okozva. Dél-Korea 1998-as megbékélési politikájának meghirdetése után röviddel elfogott egy északi tengeralattjárót keleti partjainak közelében. A kilencfős legénységet holtan találták, valószínűleg csoportos öngyilkosságot követtek el.


1974-ben egy észak-koreai ügynöknek sikerült bejutnia Szöulba, és megpróbálta megölni az akkori elnököt, Pak Csong Hit, de ehelyett végül a first ladyvel, Juk Jung Szuval végzett. 1983-ban pedig egy észak-koreai bérgyilkos csoport meggyilkolta a dél-koreai kormány 17 magas rangú személyiségét - köztük kormánytagokat is -, akik éppen a mianmari Rangunban tartózkodtak hivatalos látogatáson.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-11-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite