2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
NagyvilágObama: megállapodás született az adósságplafon emeléséről

Obama: megállapodás született az adósságplafon emeléséről


A Fehér Házból közvetített televíziós beszédében jelentette be a megállapodást Barack Obama amerikai elnök. A demokraták és a republikánusok vezetői a kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről - jelentette be vasárnap este a Fehér Házból közvetített televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök.

Barack Obama001


"Még nem végeztünk" - hangsúlyozta Obama, rámutatva, hogy a megállapodást még mind a képviselőházban, mind a szenátusban szavazással kell megerősíteni. Az elnök felszólította a két párt vezetőit, hogy támogassák a megállapodást, amely, mint mondta, nem olyan, amilyet szeretett volna, de végeredményben megakadályozza a fizetésképtelenné válást és csökkenteni fogja a hiányt. A megállapodás nem tartalmaz adóemelést, amelyet a demokraták szerettek volna elérni, de a republikánusok elleneztek.


Az összességében 2200 milliárd dolláros, két szakaszban megvalósítandó adósságplafon-emelésről szóló megállapodással az elnöknek végül is sikerült elérnie az egyik legfontosabb célkitűzését, azt, hogy a kérdést ne kelljen újból napirendre tűzni a 2012 novemberében megtartandó választások előtt.


Obama bejelentése szerint a megállapodás csaknem 1000 milliárd dolláros adósságlimit-emelést és egy annál valamivel nagyobb deficitcsökkentést irányoz elő az elkövetkező tíz évre. Az adósságplafon következő, nagyobb méretű emeléséről s az ennek feltételként szabott költségcsökkentésről szóló megállapodás meglehetősen bonyolult.


A további pénzügyi döntések terveinek kidolgozásához hamarosan felállítanak egy 12 tagú, kétpárti kongresszusi bizottságot, amelynek november végéig javaslatot kell tennie egy 1800 milliárd dolláros, vagy annál is nagyobb deficitcsökkentésre. Ezek magukba foglalhatnak az első körben nem érintett társadalom- és egészségbiztosítási tételeket is, valamint elképzeléseket az adórendszer reformjával kapcsolatban is.


Amennyiben a testület által javasolt csomag értéke nem éri el az 1800 milliárd dolláros értékhatárt, vagy ha a kongresszus leszavazza azt, automatikusan életbe lép majd egy 1200 milliárd dolláros automatikus költségcsökkentés, együtt egy azonos mértékű adósságlimit-emeléssel. Az automatikus megszorítások a szociális kiadásokat nem érintik.


Az elnöki bejelentést megelőzően Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője és Mitch McConnell, a republikánus kisebbség vezetője arról biztosította az amerikaiakat, hogy kormányuk nem válik fizetésképtelenné, ezért megfigyelők valószínűnek tartják, hogy a megállapodást nem fenyegeti kisiklás. A republikánus többségű képviselőházban azonban az ultrakonzervatív képviselők okoztak már kellemetlen meglepetést John Boehner házelnöknek. Ezúttal baloldali demokrata képviselők is hangot adtak elégedetlenségüknek a megállapodással kapcsolatban. Az adósságplafon-emelésről szóló megállapodás tényét a párttársainak vasárnap este Boehner házelnök is megerősítette.


Emelkedéssel nyitottak az ázsiai értéktőzsdék hétfőn


Röviddel az ázsiai kontinens ébredése után Barack Obama amerikai bejelentette, hogy a demokraták és a republikánusok vezetői a kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről. A kongresszus két házában legkorábban hétfőn ejtik meg a szavazást. A pénzügyminisztérium előzőleg pedig közölte, hogy folytatja a kormányzati kötelezettségek kifizetését a bűvös augusztus 2-át követően is.


Tokióban a korai kereskedésben a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,3 százalékkal 9964,54 pontra ugrott, a szöuli tőzsde iránymutató részvényindexe, a Kospi 1,2 százalékkal emelkedett. Ausztráliában 0,8, Új-Zélandon 0,3 százalékos pluszban állnak a tőzsdék.


Tízezer pont fölé emelkedett a Nikkei


Megugrott és tízezer pont fölé emelkedett a tokiói értéktőzsde iránymutató indexe hétfőn, miután Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a demokraták és a republikánusok vezetői a kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről. Néhány perccel Obama nyilatkozata és alig egy órával a kereskedés megindulása után a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,77 százalékkal (173,64 ponttal) 10.006,67 pontra növekedett. Az átfogóbb index, a Topix 1,65 százalékkal, azaz 13,86 ponttal 855,23 pontra emelkedett.


A szöuli tőzsde iránymutató részvényindexe, a Kospi már 1,47 százalékkal emelkedett. Ausztráliában 1,71, Új-Zélandon 0,42 százalékos pluszban állnak a tőzsdék.


Jelentős emelkedéssel "hálálták meg" az amerikai piacok is Obama bejelentését. A CNBC televízió internetes oldalán olvasható adatok szerint a New York-i értéktőzsde mindhárom indexe 1,5 százalék körüli növekedést mutatott vasárnap este az elektronikus kereskedés kezdetén. A Dow Jones 1,51 százalékkal 12.271 pontra, a Nasdaq 1,45 százalékkal 2393 pontra, az S and P pedig 1,57 százalékkal 1309 pontra emelkedett. Zölden virít az indexek tőzsdei határidős ügyleteinek táblázata is, 1 százalék felett járnak az amerikai indexek nyereségei, a Nikkei pedig már több 2 százalékos pluszban áll.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-08-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite