2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
NagyvilágOdüsszeia Hajnal hadművelet - már az amerikaiak is lőnek Líbiában

Odüsszeia Hajnal hadművelet - már az amerikaiak is lőnek Líbiában


Több tankot kilőtt a francia légierő Líbiában a szombaton indított hadműveletben, melynek fő célja a líbiai felkelők védelme és a légtérzár betartatása. A líbiai állami televízió azt állította, hogy az általa "keresztes ellenségeknek" nevezett nyugati szövetségesek polgári célpontokat bombáznak Tripoliban.


Öt országból, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Kanadából és Olaszországból koalíció támadást indítottak Líbia ellen, hogy megbénítsák az arab ország légvédelmi rendszerét - közölte szombat este az amerikai védelmi minisztérium.

 

Líbia07


Megkezdődött az Odüsszeia Hajnal hadművelet


A légicsapásokkal megkezdődött a líbiai repüléstilalmi övezet létrehozását célzó Odyssey Dawn kódnevű művelet, amelyre az ENSZ adott felhatalmazást az észak-afrikai arab országban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és a kormányellenes lázadók között kirobbant harcok miatt, a polgári lakosság védelme érdekében.


Az elsődleges célpontok Tripoli és Miszráta


A Pentagon egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője elmondta, hogy a légicsapások elsődleges célpontjai a líbiai főváros, Tripoli, valamint Miszráta körüli légvédelmi ütegek. Mindkét város a líbiai tengerparton fekszik. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint az amerikai haditengerészet Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket lőtt ki. A Földközi-tengeren jelenleg két amerikai romboló, a Stout és a Barry, valamint három amerikai tengeralattjáró tartózkodik a líbiai partok közelében, mindegyiket felszerelték ilyen robotrepülőgépekkel.


A líbiai állami televízió azt állítja, hogy polgári célpontokat bombáznak Tripoliban


A líbiai állami televízió szombat este azt állította, hogy az általa "keresztes ellenségeknek" nevezett nyugati szövetségesek polgári célpontokat bombáznak Tripoliban. Független források ezt nem erősítették meg.


David Cameron szerint a hadműveletek "szükségesek, törvényesek és helyesek"


David Cameron brit miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a brit fegyveres erők "akcióba lendültek" Líbia fölött, s úgy vélte, hogy az ENSZ-felhatalmazás alapján zajló hadműveletek "szükségesek, törvényesek és helyesek".


Líbiaiak ezrei gyűltek össze Kadhafi rezidenciájánál


Helyszíni beszámoló szerint líbiaiak ezrei gyűltek össze szombaton Kadhafi tripoli rezidenciájánál, hogy élő pajzsot alkossanak a légicsapások elleni védekezésül.


17.45 körül dördültek el az első lövések


A francia légierő néhány tankot és páncélozott járművet kilőtt - erősítette meg a francia védelmi minisztérium. Az al-Dzsazíra korábbi értesülései szerint négy líbiai tankot semmisítettek meg a francia gépek Bengázitól délnyugatra.


Forrás: BBC//ReutersMTI/HÍR PORT24

2011-03-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite