2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
ItthonOKF: több tűzvédelmi szabály is változik jövőre

OKF: több tűzvédelmi szabály is változik jövőre


Több tűzvédelmi szabály is változik januártól. A katasztrófavédelmi igazgatóságokhoz kerül például a kéményseprő-ipari közszolgáltatók hatósági és szolgáltatási felügyelete.

tűzoltók


Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében tudatta: január 2-án lép hatályba az a kormányrendelet, amely az OKF piacfelügyeleti eljárását szabályozza. A jogszabály piacfelügyeleti hatósági feladatokkal ruházza fel a főigazgatóságot az építési termékek, tűzoltó-technikai termékek, tűz- vagy robbanásveszélyes készülékek, gépek, berendezések tűzvédelmi, biztonságossági követelményeivel kapcsolatban.


Az ezekkel összefüggő helyszíni ellenőrzések lefolytatását azonban a katasztrófavédelmi kirendeltségekre bízza. A rendeletben részletesen meghatározzák a piacfelügyeleti bírságot is - közölte a szóvivő. Szintén január elejétől lesz hatályos két másik kormányrendelet, amely a tűzvédelmi hatósági feladatokat, valamint a tűzvédelmi bírságot szabályozza. Ezekben a jogszabályokban jelentős változásként jelenik meg a kéményseprő-ipari közszolgáltatók hatósági és szolgáltatási felügyeleti hatásköre, amelyet a katasztrófavédelmi igazgatóságokhoz delegálnak.


Petróczi Tímea hozzátette, hogy az új szabályozás további feladatokkal is ellátja az igazgatóságokat. Ennek alapján az OKF tűzvédelmi szolgáltatókkal - tűzoltó készülékek és beépített tűzvédelmi berendezések karbantartóival, telepítőkkel, távfelügyeletekkel, oktatásszervezőkkel, valamint vizsgáztatókkal - kapcsolatos közigazgatási és szolgáltatásfelügyeleti hatáskörei is a katasztrófavédelmi igazgatóságokra kerülnek, és a nyilvántartásokat is ők kezelik majd ezekről.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-12-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite