2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
KultúraÓkori nemzetközi kulturális csere a Selyemút mentén

Ókori nemzetközi kulturális csere a Selyemút mentén


régészetEgy, a kínai Sencsi tartományban előkerült, 1200 éves kőszarkofágot díszítő európai kinézetű harcosok és oroszlánszerű állatok arról tanúskodnak, hogy az ókorban a Selyemút mentén nemzetközi kulturális csere zajlott.


Négy európai kinézetű harcos, valamint oroszlánszerű vadállatok ábrázolása egy ezerkétszáz éves kőszarkofágon, amely Sencsi tartományban került elő, arról tanúskodik, hogy az ókorban nemzetközi kulturális csere valósult meg a Selyemút mentén.
A 27 tonnás, 4 méter hosszú, 2 méter széles, valamint 2 méter magas szarkofág a Tang-dinasztia (618-907) egyik császárnője, Vu Huj-fej (699-737) végső nyughelye volt. A szarkofágot 2006-ban lopták el a sírkamrájából, kicsempészték az országból, s egymillió amerikai dollárért (216 millió forintért) értékesítették. Ez év áprilisában tért vissza a szarkofág Kínába, azóta sencsii történeti múzeumban őrzik.


Vu Huj-fej Tang Hszüan-cung császár kedvenc ágyasa volt, majd halála után Csen-szun néven "posztumusz" császárnői címet adományoztak az asszonynak. Ko Cseng-jung Selyemút-szakértő szerint, a harcosokat mélyen ülő szemekkel, göndör hajjal, valamint túlméretezett orral ábrázolták az ókori művészek - ilyennek képzelték el a kínaiak az európaiakat. Az egyik alak a szakember meggyőződése szerint a görög főistent, Zeuszt ábrázolja.


A kőkoporsó reliefjei között oroszlánok, szarvasok, valamint kecskék is megtalálhatók. Utóbbiakat a görög mitológiában a tragédia jelképei voltak, ami egybevág a császárnő életével, akinek igen szomorú sors jutott osztályrészül - több gyermeke is meghalt, s állandó rettegésben élt.


Ko Cseng-jung meggyőződése szerint, a görög mitológiai elemek a szarkofágon azt jelzik, hogy a Tang-dinasztia korában általános volt a nemzetközi kulturális csere. "Nyugati egyházi személyek szolgálhattak a Tang-dinasztia idején a császári udvarban" - vélekedett.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite