2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóOktóber 23. - A közmédiában hangversennyel, filmekkel és élő közvetítésekkel készülnek

Október 23. - A közmédiában hangversennyel, filmekkel és élő közvetítésekkel készülnek


A közmédia ünnepi hangversennyel, dokumentumműsorokkal, játékfilmekkel, valamint a központi megemlékezések élő közvetítésével készül az október 23-i nemzeti ünnepre - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

tvnezes

Képünk illusztráció!


A nemzeti ünnep hangulatát október 22-én a felújított Zeneakadémia Egy új korszak nyitánya című nyitóhangversenye adja meg. A világhírű magyar zeneszerző és alapító, Liszt Ferenc születésének 202. évfordulóján rendezett gálaest műsorában többek között Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő művei csendülnek fel. A koncertet Ludwig van Beethoven Karfantáziája zárja. A gálaestet este 7-től az M1, a Duna World, a Bartók Rádió és a Kossuth Rádió is közvetíti, ez utóbbi este nyolcig - tette hozzá a sajtóiroda közleményében.


Október 23-án kora reggel a Kossuth Rádióban Az én '56-om - emléktöredékekben a történelem című dokumentumműsorral kezdődnek az ünnepi műsorok.


A Hősök terén megrendezendő központi megemlékezéseket az M1 és a Duna World is élőben közvetíti. Reggel 8 órától a Központi Katonazenekar, a Nemzeti Lovas Díszegység közreműködésével, katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti zászlót, továbbá Magyarország történelmi zászlóit is felvonultatják. Délután 4 órától A Szabadság Napja címmel az M1 és a Kossuth Rádió - Közelről című műsora is közvetíti a budapesti Hősök teréről az ünnepi megemlékezést, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.


A Kossuth Rádió 11 óra után kezdődő A hely című műsorának egyórás különkiadása a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeumba látogat. A különleges bemutató megálmodója Goják Sándor, aki 1965-68 között szolgált a nyugati határon.


A Bartók Rádióban délután három óra után a Délutáni muzsikában Kodály Nyári este című darabja a Philharmonia Hungarica zenekar előadásában hangzik el. A műsorszám közvetve kapcsolódik a forradalomhoz, mivel az együttest, korábbi nevén a Szabad Magyar Filharmonikus Zenekart a forradalom után emigráló magyar zenészek alapították.


Este fél 8 után a Bartók Rádióban a Hangverseny 1956 emlékére a Budavári Mátyás templomban című összeállításban a Cantate Vegyeskar és a Honvéd Férfikar működik közre.


A Duna 19.50-től a C2 - Az elveszett kenupáros című filmet vetíti, amelyben a ma már hetvenes éveikben járó szereplők visszaemlékezései és egyedi archív felvételek nyomán, két 18 éves fiú szemével elevenednek meg az '50-es évek.


Este az M1 csatornán a Szabadság - Különjárat című filmet vetítik le. Az alkotás azt mutatja be, hogy 1956 júliusában disszidáló fiatalok egy kis csoportja eltérítette a Budapest-Szombathely menetrend szerinti repülőgépet, mellyel sikerült Ingolstadtba repülniük.


Éjfél után szintén az M1-en a Triptichon - Három filmballada című filmet tekinthetik meg a nézők. A három dokumentumfilm sajátos ívet rajzol fel: az egyén útját a forradalom dicsőségétől a megtorlások időszakának rémületén át a teljes önfeladásig, azaz a Kádár-rendszer konszolidációjáig, a "gulyáskommunizmusig". Ezek a filmek - és leginkább a Kádár-kiegyezés miértjét kutató Decrescendo - olyan társadalmi témákat feszegetnek, mint az árulás, az önfeladás, vagy az önbecsülés elvesztése - olvasható az MTVA közleményében.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite