2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonOktóberben elmaradt választásokat tartanak meg vasárnap

Októberben elmaradt választásokat tartanak meg vasárnap


Nyolc településen tíz időközi önkormányzati választás lesz vasárnap. Azért kell szavazást tartani ezeken a településeken, mert az október 12-i választás vagy elmaradt jelöltek hiányában, vagy megtartották ugyan, de szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett, de van olyan település is, ahol az ősszel megválasztott polgármester lemondása miatt kellett új választást kiírni.

szavazas2014onkormanyzati

Négy település - a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsal, a Baranya megyei Tengeri, a Somogy megyei Szorosad és a Zala megyei Zalamerenye - választóinak azért kell vasárnap az urnákhoz járulniuk, mert október 12-én szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a polgármesterjelöltek között.

A Baranya megyei Kishajmáson nem indult annyi jelölt, ahány tagú képviselő-testületet kellett volna választani, ezért a voksolás elmaradt, a megválasztott polgármester pedig lemondott, így a településen négytagú képviselő-testületet és polgármestert is választanak.

Ugyancsak jelöltek hiányában maradt el a választás októberben a Vas megyei Tanakajdon, ahol polgármestert és négytagú képviselő-testületet kell választani vasárnap, és a Zala megyei Valkonyán, ahol polgármestert kell választani.

A Vas megyei Bozzai lakói vasárnap egy képviselő-testületi tagot választanak. A községben október 12-én négy jelölt indult a képviselő-testületi választáson, de egyiküket polgármesterré választották, így egy képviselői hely betöltetlen maradt.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az októberi választás elmaradása vagy eredménytelensége miatt 15 településen időközi polgármester-választást kell tartani, továbbá öt egyéni listás választást a tízezernél kevesebb lakosú településeken és három egyéni választókerületi választást a tízezernél több lakosú településeken.

Az időközi választást a mandátum megüresedésétől, vagy ha a választás eredménytelen volt vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett megtartani, a szavazás kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre kell kitűzni. Az október 12-i választás esetében ez azt jelenti, hogy február 8. lehet az utolsó nap, amikor meg lehet tartani ezeket az időközi választásokat.

Az időközi választáson nemcsak a szavazást ismétlik meg, hanem az egész választási folyamat elölről kezdődik. A jelölteknek ajánlásokat kell gyűjteniük és nyilvántartásba kell vetetniük magukat a választási bizottságnál. Az időközi választásokon új jelöltek is indulhatnak, és szavazhatnak azok is, akik a választás kitűzése után költöztek a településre.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-01-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite