2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonOktóber elsején tárgyalja az Európai Bíróság a bírák nyugdíjazásának ügyét

Október elsején tárgyalja az Európai Bíróság a bírák nyugdíjazásának ügyét


Október elsején tárgyalja az Európai Unió Bírósága a magyarországi bírók nyugdíjazásának ügyét - közölte kedden a luxembourgi székhelyű uniós igazságszolgáltatási testület.

Európai Parlament


Magyarország ellen az Európai Bizottság még januárban indított kötelezettségszegési eljárást az ügyben, majd - miután az áprilisig folytatott egyeztetéseken a magyar kormánnyal nem sikerült megállapodásra jutnia - június 18-án az uniós bírói szervhez fordult. Az EU javaslattevő-végrehajtó intézményének egyik feladata, hogy őrködjék az uniós jogi előírások tagállami betartásán. Az EU Bírósága július 13-án úgy döntött, hogy az Európai Bizottság kérésére gyorsított eljárásban foglalkozik az üggyel. Az október elsejei tárgyaláson ítéletet még nem hoznak, csupán a felek fejtik majd ki álláspontjukat.


Az uniós végrehajtó testület szerint mivel Magyarországon 70-ről 62 évre szállították le a bírák, ügyészek és közjegyzők szolgálati viszonyának felső korhatárát, az intézkedés végrehajtásának következményeként csak idén 236 bíró szolgálati viszonya szűnne meg. Brüsszel szerint az új rendelkezések - az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés uniós tilalmára figyelemmel - "objektív indokok nélküli változtatást jelentenek egy hivatás képviselőinek szolgálati viszonyára vonatkozó kötelező felső korhatár tekintetében".


Keresetlevelében az Európai Bizottság azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg: a magyar törvénnyel megvalósított hátrányos megkülönböztetést törvényes cél nem igazolja, illetve az "nem megfelelő és szükséges a kitűzött célok eléréséhez". Időközben - júliusban - az Alkotmánybíróság (Ab) kimondta a bírák jogállásáról szóló törvény nyugdíjazással összefüggő, a kötelező felmentésre vonatkozó szabályainak alkotmányellenességét, és a megtámadott rendelkezést annak ez év január 1-jei életbe lépésére visszaható hatállyal megsemmisítette.

Az Ab-döntés kihirdetésének napján Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere. A kormány a tervek szerint javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére - tette hozzá. Az Országgyűlés már tárgyalja azokat az alkotmány- és törvénymódosító javaslatokat, amelyek értelmében a bírák nyugdíjkorhatárát 62-ről 65 évre emelnék.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite