2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeOlcsóbb lesz a víz Nyugat-Nógrádban

Olcsóbb lesz a víz Nyugat-Nógrádban


vízcsapÖt évre átvette a víz- és szennyvízszolgáltatás üzemeltetését Nyugat-Nógrád 54 településén a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt., a térségben a lakossági és önkormányzati fogyasztók márciustól az eddiginél átlagosan 10 százalékkal fizetnek kevesebbet a következő két évben - jelentette be Vogel Csaba, a társaság vezérigazgatója csütörtökön Balassagyarmaton.


A térség korábbi szolgáltatója, a Nyugat-Nógrád Vízmű Kft. jogilag megmarad, a tulajdonában lévő eszközöket öt évre bérli a zrt. - mondta a vezérigazgató a sajtótájékoztatón. Közlése szerint egy évi előkészítés után az önkormányzatok úgy döntöttek, hogy 2011. március 1-jétől ötéves időtartamra a DMRV Zrt.-re bízzák a víziközművek üzemeltetési jogát és kötelmét. A megállapodás értelmében a 10 százalékkal csökkentett díjak 2012. december 31-ig változatlanok maradnak, azt követően pedig legfeljebb a tárgyévi infláció mértékével emelhetők.

Vogel Csaba kitért arra, hogy egy átlagos háztartásnak havi szinten legalább 500 forinttal csökken a költsége, de Balassagyarmat városa például milliós nagyságrendű összeget takarít meg. Az előzményekről elmondta: már egy 1977-es dokumentációban elemezték, hogy miként lehetne dunai vízzel ellátni Nógrád megye nyugati részét, majd egy 1992-ben megépült vezetékrendszer tényleges vízellátási kapcsolatot teremtett. A vezérigazgató hangsúlyozta, a folyamat a szétaprózódást megszüntető kormányzati szándékhoz illeszkedik.

Kamarás Zoltán, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. társaságokért felelős igazgatója elmondta: öt állami tulajdonú regionális víziközmű társaság működését elemezve azt állapították meg: bár vannak kivételek, a szétaprózódott működés általában sokkal magasabb költségekkel jár, mintha integráltan végzik a társaságok az üzemeltetést. Az igazgató ezért követendő példának nevezte az üzemeltetési integrációt, kifejtve, ez nem tulajdonosi integráció, mert az önkormányzatok intézkedési és tulajdonosi jogai megmaradnak.

Csach Gábor, a Nyugat-Nógrádi Vízmű Kft.-ben legnagyobb tulajdonos Balassagyarmat alpolgármestere azt mondta: azért kellett más megoldást találni, mert a nógrádi térségben határához érkezett a polgárok és az önkormányzatok teherbírása, a döntéshez pedig kellett az a garancia, hogy a DMRV Zrt. működése hosszú távon biztosított. Az alpolgármester közölte: e megállapodás nélkül a Nyugat-Nógrádi Vízműnél mintegy 4 százalékos áremelésre lett volna szükség.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-04-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite