2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
ItthonOlcsó másolatnak értékeli az Új Széchenyi Tervet az MSZP

Olcsó másolatnak értékeli az Új Széchenyi Tervet az MSZP


MSZP logo2Az MSZP a korábbi szocialista kormányok által készített Új Magyarország Fejlesztési Terv olcsó, rossz minőségű másolataként értékeli az Új Széchenyi Tervet.


Varju László, az MSZP fejlesztéspolitikai kabinetvezetője pénteken, telefonos sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az Új Széchenyi Terv megőrizte a korábbi program legfontosabb célkitűzéseit, vagyis a foglalkoztatás bővítését és a versenyképesség javítását.
Az Orbán-kormány gazdaságfejlesztési tervének részleteiből szintén nem derül ki semmi újdonság, ugyanakkor olyan fontos akcióprogramok maradnak ki, mint például a leghátrányosabb helyzetű kistérségek, vagy az óvodák és iskolák felújításának támogatása, illetve a gyermekonkológia fejlesztése.


Az ellenzéki képviselő bírálta a kormányt, amiért beiktatása óta nem készített új uniós kiírásokat, csak a már meglévő pályázatok politikai felülvizsgálatával foglalkozott, majd tavaly decemberben az összes pályázatot leállította.
A politikus szerint a magyar vállalkozások így a kormányváltás óta nem vehetnek igénybe új fejlesztési forrásokat, de a pénteken nyilvánosságra hozott Új Széchenyi Tervből is csak legkorábban az év végén juthatnak pénzhez.
Varju László emlékeztetett: a szocialista kormányok 2004-2010. között több mint 4 ezer milliárd forint uniós támogatást hívtak le a Nemzeti Fejlesztési Terv, majd az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken az Új Széchenyi Terv bemutatóján az mondta, a terv a magyar gazdaságpolitika kiemelt céljait segíti, így a gazdasági növekedés ütemének növelését, az államadósság GDP-hez mért szintjének csökkentését, a foglalkoztatás jelentős bővítését. Kiemelte: az Új Széchenyi Terv segítségével 2014-ig mintegy 300 ezer új munkahely jöhet létre.


A tárcavezető szerint 2011-14 között 7 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre a gazdasági fejlődés ösztönzésére, ebből 4 ezer milliárd forintot már lekötöttek, 2 ezer milliárd forint új forrás lesz, és mintegy 1 ezer milliárd forintot jelentenek azok a források, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank nyújt majd a gazdaságfejlesztésre.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite