2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÓlomkatonákból és fotókból nyílik kiállítás a Füleki Vármúzeumban

Ólomkatonákból és fotókból nyílik kiállítás a Füleki Vármúzeumban


Két kiállítást nyitnak meg pénteken a szlovákiai Füleki Vármúzeumban: a Miniatűr történelem című tárlat hétezer ólomkatonával mutatja be a régi korok katonaéletét, a másik kiállítás 55 év távlatából ismerteti Fülek és Losonc múltját és az évtizedek alatt lezajlott változásokat - tájékoztatta az MTI-t a vármúzeum igazgatója csütörtökön.

Füleki vár

Agócs Attila elmondta: a Miniatűr történelem - ólomkatonák az ókortól a második világháborúig című, Zsembera József és Homoki Gyula magángyűjteményéből összeállított vándorkiállítást több magyarországi és romániai várban és múzeumban mutatták már be, de Szlovákiában első alkalommal lesz látható az anyag.

Hozzátette: a több mint 7 ezer apró figurából álló tárlat a vár látogatóit régi korok katonaéletébe vezeti el az ókortól a második világháborúig. Az érdeklődők megismerkedhetnek a római légiósok, a perzsa harcosok, a hun lovasok, Mátyás király fekete seregének, a huszita és török seregek katonáinak, a napóleoni háborúk résztvevőinek és az 1848-49-es szabadságharc, valamint a II. világháború szembenálló hadseregeinek életképeivel.

Ezzel párhuzamosan nyílik a Vayszada+8 - Fülek és Losonc 55 év távlatából című kiállítás. Agócs Attila elmondta, hogy egy weblap néhány hónappal ezelőtt tette elérhetővé Vayszada (Vajszada) Károly fényképeit, amelyek hatalmas visszhangot váltottak ki Nógrád szlovákiai részén. A régió számára különösen érdekesek azok a szociofotók, amelyeket a szerző az 1950-es és 1960-as évek fordulóján fényképezett Fülek és Losonc utcáin.

A füleki kiállításon az eredeti felvételeket az egykori helyszíneken készült aktuális fényképek egészítik ki, amelyek elkészítésére öt füleki fényképész (Antal Milan, Mede Sándor, Mesiarik Marian, Micsuda András és Czikó Zsolt), valamint három losonci fotós (Puntigán József, Jozef Benovský és Ondrej Kamensky) vállalkozott.

A párhuzamosan bemutatott fényképek lehetőséget kínálnak az összehasonlításra, valamint az eltelt ötvenöt év alatt lezajlott társadalmi változások feletti elgondolkodásra - fogalmazott az igazgató.

Mindkét kiállítás november 15-ig lesz látható a füleki várban.

 

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

 

2014-09-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite