2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
ItthonOmbudsmani vizsgálat a tibetiek tüntetésének hatósági kezelése miatt

Ombudsmani vizsgálat a tibetiek tüntetésének hatósági kezelése miatt


Szabó Máté a sajtóból értesült, hogy a kínai kormányfő látogatása idején a rendőrség fellépett a tibeti tüntetőkkel szemben.

Ven Csia-pao01


A Magyarországon jogszerűen tartózkodó tibetiek és szimpatizánsaik szombati tüntetésének hatósági kezelésével, valamint tibetiek adatellenőrzésével kapcsolatban vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.


A közlemény szerint Szabó Máté ombudsman a sajtóból értesült, hogy szombaton, Ven Csia-pao kínai kormányfő budapesti látogatása idején, illetve azt megelőzően a rendőrség több helyszínen fellépett a tibeti zászlókkal véleményt nyilvánítókkal szemben; ugyanerre a napra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BAH) adategyeztetésre berendelt Magyarországon jogszerűen tartózkodó tibetieket.


Az ombudsman szerint a rendelkezésre álló információk alapján nem zárható ki a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítás szabadságával, a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, valamint a panasz előterjesztéséhez való joggal összefüggő visszásság.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezért hivatalból, soron kívüli vizsgálatot indított. Az országos rendőr-főkapitánytól és BAH vezetőjétől tájékoztatást, valamint az iratok és videofelvételek megküldését kérte.

A Tibetet Segítő Társaság szombati közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken a késő esti órákban a BAH munkatársai felkeresték a Magyarországon élő tibeti menekülteket, valamint szabályos munkavállalási engedéllyel bíró tibeti tanárokat, és beidézték őket a BAH irodájába.


Emellett a kínai miniszterelnök látogatásának helyszínein a rendőrök megakadályozták a "demokratikus országokban jogszerű" tiltakozási módokat, több Tibetért tüntető aktivistát inzultáltak és ellehetetlenítettek, megakadályozva, hogy kifejezzék véleményüket - írták. A társaság jogi intézkedéseket is kilátásba helyezett az álláspontjuk szerint "durva jogsértések" miatt.


Az LMP - ugyancsak szombaton - közleményben ítélte el, hogy a tibeti menekülteket és a Tibetért tüntető aktivistákat rendőrök akadályozták meg véleményük kinyilvánításában. Szabó Tímea, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának LMP-s alelnöke azt közölte, hogy kezdeményezi a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőinek bizottsági meghallgatását a Tibetért tüntetők ügyében.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite