2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonOmbudsman: megfelelő a fogvatartottak helyzete a budapesti Gyűjtőfogházban

Ombudsman: megfelelő a fogvatartottak helyzete a budapesti Gyűjtőfogházban

Összességében megfelelőnek ítélte a fogvatartottak elhelyezését, ellátását, munkáltatását és a jogaik gyakorlását Szabó Máté a Budapesti Fegyház és Börtönben folytatott vizsgálat alapján, ugyanakkor az állampolgári jogok országgyűlési biztosa több hiányosságra is felhívta a figyelmet.

börtön01

A 130 százalékos telítettség, ami azt jelenti, hogy a Gyűjtőfogházban száz férőhelyre százharminc fogvatartott jut, alatta marad az országos átlagnak. A nevelők számát a fogvatartottak létszámához igazították, a vezetők átgondolt, következetes munkával gondoskodnak az elítéltek neveléséről és szervezik, segítik oktatásukat is - olvasható az Országgyűlési Biztos Hivatala által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Az ombudsman álláspontja szerint az elítéltek foglalkoztatásának aránya a jelenlegi gazdasági viszonyok között elfogadható. A szabadidős tevékenységek, programok, valamint a vallásgyakorlás lehetőségei is adottak az intézetben.

Kedvezőnek találta az ombudsman , hogy az elítélt egyszerre találkozhat egy nagykorú és akár három 18 év alatti látogatóval. Az ünnepnapokhoz kötött családi beszélő engedélyezése ugyancsak jó gyakorlat, mert segítheti a fogvatartott magán- és családi életének ápolását - jegyezte meg Szabó Máté.

Jó kezdeményezésnek tartja az állampolgári jogok biztosa , hogy "a nehézkes és panaszra okot adó telefonos egyeztetés" helyett a védők az interneten foglalhatnak időpontot beszélőre, de - mint rámutatott - nem minden ügyvédi beszélő helyiség alkalmas arra, hogy a védő ellenőrzés nélkül találkozhasson ügyfelével.

A fogvatartottak és a személyzet élethez, testi épséghez fűződő joga megkövetelné, hogy kicseréljenek több zárkaajtót, ablakrácsot - közölték.

A közleményben úgy tájékoztattak, hogy 2010 óta egy külső vállalakozó felel a fogvatartottak élelmezéséért, ami javította az ellátás minőségét. Azonban az, hogy a fogvatartottak csak a zárkában étkezhetnek, közvetlenül veszélyezteti emberi méltóságukat, valamint a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogukat - vélekedett az ombudsman.

Szabó Máté megállapította, hogy a zárkák mérete és a fürdők általában megfelelnek az elvárásoknak, van akadálymentesített fürdőhelyiség, de van olyan helyiség is, amely felújításra szorul. Nem minden zárkában választották el fallal a WC-t, ami az ezzel járó kellemetlenségeken túl veszélyezteti az emberi méltósághoz való jogot - hangsúlyozták.

Az ombudsman szerint az intézményben az egészségügyi ellátás, a rendelők felszereltsége megfelelő, a két fogorvosi rendelőé "kiemelten jó". Ebben az intézetben találkozott először a biztos azzal, hogy főállású gyógytornász foglalkozik a fogvatartottakkal.

Jól szervezett a pszichológusok rendelése és megnyugtató, hogy az intézetben több éve nem volt öngyilkosság - fűzték hozzá.
A Gyűjtőfogház házirendjét a biztos szerint módosítani kellene, mert az alkotmányos jogok érvényesülését veszélyezteti, ha az elítélt nem rendelkezhet szabadon a hozzátartozójától postán kapott pénzzel, valamint az, ha az így kapott pénzhez csak két hét elteltével juthat hozzá.

Szabó Máté javasolta a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, valamint a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnokának, hogy a saját hatáskörükben tegyék meg a további szükséges intézkedéseket.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite