2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonÖn feladta már? - éjfélkor lejár az adóbevallás határideje

Ön feladta már? - éjfélkor lejár az adóbevallás határideje


Meghosszabbított nyitva tartással készül a Magyar Posta a személyi jövedelemadó feladásának utolsó napjára. Salgótarjánban a Főtéri posta este nyolc óráig tart nyitva, Budapesten három posta is éjfélig várja majd az ügyfeleket.

ado01


A 2010. évről szóló személyi jövedelemadó bevallásokat 2011. május 20-án pénteken éjfélig kell benyújtani. Nem kell adóbevallást benyújtania annak a magánszemélynek, akinek az adóját a munkáltatója állapítja meg, illetve annak sem, aki 2010. évben nem szerzett adóköteles bevételt.


Amennyiben valaki május 20-ig önhibáján kívül eső okból nem nyújtotta be a bevallását, akkor az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell bevallást tennie. Késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki, melyet a bevallással egyidejűleg kell benyújtania. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, mulasztási bírságot nem szab ki.


Május 20-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót


Ugyancsak 2011. május 20-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót. A 100 forintot el nem érő tartozást nem kell megfizetni. További előírás az, hogy ha a magánszemély személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége nem éri el a 100.000 forintot, akkor a 1053-C lap utolsó blokkjában nyilatkozatával választhatja, hogy azt legfeljebb négy hónapon keresztül egyenlő részletekben fizeti meg. Az esetleges tartozását a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetés útján, illetve postai készpénz átutalási megbízással is teljesítheti. Postai átutaláshoz csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet igényelni.


Péntekig rendelkezhetnek a személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról


2011. május 20-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról is. Amennyiben a magánszemély már benyújtotta a bevallását és ahhoz rendelkező nyilatkozatot nem csatolt, lehetősége van arra, hogy az említett határidőig a bevallásától függetlenül rendelkezzen. A rendelkező nyilatkozaton fel kell tüntetni a civil szervezet adószámát, illetve az egyház, költségvetési előirányzat technikai számát, és a rendelkezést zárt borítékban elhelyezve postán vagy személyesen kell eljuttatni az adóhatósághoz.


A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy ha a magánszemély május 20-ig nem fizeti meg a személyi jövedelemadóját, vagy arra nem kap legfeljebb 12 havi részletfizetést, akkor a rendelkezés érvénytelennek minősül.
A személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának megkönnyítése érdekében a NAV központi ügyfélszolgálatai 2011. május 20-án, pénteken rendkívüli nyitva tartással este 18.00 óráig állnak az adózók rendelkezésére, a budapesti ügyfélszolgálatok már 2011. május 18-án, szerdán is este 18.00 várják az adózókat.


Hosszabb a nyitva tartás egyes postákon


Meghosszabbított nyitva tartással készül a Magyar Posta péntekre, azaz a személyi jövedelemadó feladásának utolsó napjára. Budapesten három posta is éjfélig várja majd az ügyfeleket, illetve valamennyi megyeszékhelyen lesz olyan fiók, amely nyolc óráig lesz nyitva. A meghosszabbított nyitva tartásra azért van szükség, mert a tapasztalatok szerint ezen a napon megnő a forgalom.


Salgótarjánban a Főtéri posta is tovább, este nyolc óráig tart nyitva, Budapesten a Nyugati és Keleti pályaudvaron, illetve a Fogarasi úti hipermarketben lévő posta éjfélig lesz nyitva, míg a Mammutban lévő este 9 óráig fogadja az ügyfeleket. Emellett minden megyeszékhelyen legalább egy kirendeltség este nyolc óráig tart majd nyitva. Ennek részletei megtalálhatók a www.posta.hu internetes oldalon. A megváltozott nyitva tartás mellett valamennyi posta szükség esetén átszervezéssel is igyekszik majd lebonyolítani a forgalmat. Indokolt esetben megerősítik a szolgálatokat vagy munkaerőt csoportosítanak át.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite