2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSalgótarján - Önkormányzati együttműködés a civil szférával

Önkormányzati együttműködés a civil szférával


Salgótarján önkormányzata legutóbbi ülésén módosította a városi civil koncepciót. A módosítások a jövő lehetőségeit és az önkormányzatiság elvét figyelembe véve - a konkrét feladatokra külön megállapodások alapján - lehetőséget biztosítanak a civil szervezetek és az önkormányzat közötti együttműködésekre.

Salgótarján

A koncepció változásaihoz a Salgótarjáni Civil Fórum, valamint a Salgótarjáni Civil Kerekasztal tagjai előzetesen javaslatokat tettek, azokat véleményezték, a módosított koncepcióban foglaltakkal egyetértettek és támogatásukról biztosították. A civil koncepcióban foglaltak a salgótarjáni székhelyű civil szervezetekre vonatkoznak. A koncepcióban foglaltak kiterjednek Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének döntéshozatalára, a polgármesteri hivatal tevékenységére, az önkormányzat által fenntartott intézményekre, valamint a civil társadalom azon szervezeteire, amelyek Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködésre lépnek. Salgótarjánban az önkéntesen szerveződő, bejegyzett civil szervezetek száma több mint 300-ra tehető. Ezek a szervezetek olyan személyeket integrálnak, akiknek tudása, tapasztalata, elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen, akik szakértelmüket, kapcsolataikat kínálják fel közérdekű feladatok elvállalása érdekében. A bejegyzett szervezeteken túl a városban közel 30 azoknak az informálisan működő csoportoknak a száma, amelyek meghatározó szerepet töltenek be a közösségi életben, jogi státusuk viszont majdnem lehetetlenné teszi pályázati forráshoz jutásukat.

Városunkban 1995-től működik a Civil Fórum. E fórumon minden civil szervezet részvétele és véleménynyilvánítása biztosított, ahol az önkormányzat vezetése és a civil szervezetek képviselői találkoznak egymással. 2003-ban 45 civil szervezet megalakította a Városi Civil Kerekasztalt. 2008-ban Salgótarjáni Civil Kerekasztal néven 107 civil szervezet döntése alapján újjáalakult az ügyvivő testület. 2000 óta évente rendezik meg a Civil Kavalkád rendezvénysorozatot, amely a város civil szervezetei számára bemutatkozási, kapcsolatépítési lehetőséget kínál. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint intézményei a kölcsönösség és a partnerség szellemében, a lehető legszélesebb körben együttműködnek a civil szervezetekkel közös érdekeik érvényesítéséért, a szakmai szolgáltatások, feladatok hatékonyabb ellátása érdekében, innovatív programok, modellkísérletek közös tervezésében és megvalósításában, a halmozottan hátrányos, kirekesztett társadalmi csoportok ellátására irányuló koncepciók kidolgozásában, és a szakmai programok megvalósításában, együttműködési megállapodások megkötésében azon civil szervezetekkel, amelyek közhasznú jogállásuknál fogva részt vállalnak a közfeladatokból. Az önkormányzat igény szerint a civil szervezetek részére a tulajdonában lévő Civil Közösségek Házában helyiségeket, irodákat biztosít.

Az új koncepció szerint a Salgótarjáni Civil Kerekasztal választott bizottsága évente egy alkalommal civil fórumot hív össze, melynek témái között a civil szervezetek és az önkormányzat együttműködésének tapasztalatai és jövőbeni tervei. A városi önkormányzat elsősorban a városi civil szervezetek számára nyújtja mindazon támogatásokat, amelyekkel saját működésüket, illetve a város lakossága számára nyújtott szolgáltatásaikat fenntarthatják. A nem városi szervezetek számára abban az esetben lehet támogatást nyújtani, ha a felkínált programjuk, szolgáltatásuk hiánypótló Salgótarján városában. Az önkormányzat a civil szervezetek tevékenységének önkormányzati elismerését kifejező díjat alapított „Salgótarján Civil Társadalmáért" elnevezéssel. A díjat évente egy helyi civil szervezetnek ítéli oda, s az elismerés átadására a Salgótarjáni Civil Kavalkád keretein belül kerül sor.


Forrás: Salgotarjan.hu/ Nógrád24

 

 

2015-03-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite