2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÖnkormányzati kölcsönt kapnak a salgótarjáni acélgyár dolgozói

Önkormányzati kölcsönt kapnak a salgótarjáni acélgyár dolgozói


A salgótarjáni önkormányzat pénteken rendkívüli ülésen úgy döntött, hogy kamatmentes kölcsönt biztosít a Salgótarjáni Acélárugyár 86 dolgozójának, akik már több hónapja, a gyár leállása óta jövedelem nélkül vannak - tájékoztatta Székyné Sztrémi Melinda polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-t pénteken.

Székiné1


A dolgozónként százezer forintos kölcsönt a Liga Szakszervezet kezdeményezte, hogy segítséget nyújtsanak azoknak az embereknek, akik munkanélküli ellátásra sem jogosultak, mivel a tulajdonos a munkaviszonyukat nem szüntette meg. Székyné Sztrémi Melinda felidézte: a cég tavaly novemberben leállította a termelést, a közüzemi szolgáltatók megszüntették az ellátását, január 11-től pedig tulajdonosa, az alsózsolcai székhelyű Csavar- és Húzottáru Zrt. csődeljárás alatt áll. Salgótarjánban az utolsó 86 munkavállaló így nehéz anyagi helyzetbe került, egyre többen vannak közöttük, akik már a számláikat sem tudják rendezni.


A polgármester közölte: a képviselői-testület egyhangúlag fogadta el a javaslatot, hogy az önkormányzat költségvetése általános tartalékalapjának terhére fejenként százezer forint kamatmentes kölcsönt biztosítsanak annak a 86 acélgyári dolgozónak, akiknek január elsejével még fennállt a munkaviszonya. A kölcsönt március 14-ig lehet igényelni és ez év végéig kell visszafizetni. Ezt segítendő felajánlották a munkanélkülieknek, hogy az önkormányzat cégeinél keresnek nekik munkát.


Az MTI megkereste a Salgótarjáni Acélárugyár anyavállalatának csődbiztosát, hogy megtudja: várható-e részükről a dolgozók munkaviszonyának - végkielégítéssel járó - rendezése és kezdeményeznek-e felszámolási eljárást. Az MTI péntek délutánig nem kapott választ a kérdésekre.


A Liga szakszervezet nógrádi jogi tanácsadója, Dalmadyné Sasi Enikő az MTI-nek megerősítette: az acélgyár utolsó munkásai november óta nem kaptak bért és mivel a tulajdonos nem volt hajlandó a munkaszerződésüket felbontani, munkanélküli ellátásban sem részesülhettek.


A szakszervezeti jogász elmondta: csoportos megbízással keresték meg az önkormányzatot és a munkaügyi központokat, ennek eredménye a dolgozóknak nyújtott kamatmentes kölcsön és az, hogy ugyan az iratok hiánypótlása még tart, de már több mint hatvan dolgozót munkaügyi nyilvántartásba vettek. Beszámolt arról is, hogy a jövő héten Pásztón két fémipari vállalkozás vezetőjével tárgyalnak, akik együtt mintegy hatvan szakmunkást foglalkoztatnának.

 

Az alsózsolcai székhelyű Csavar- és Húzottáru Zrt. 1989 decemberében indította tevékenységét, volt olyan időszak, amikor dolgozóinak létszáma meghaladta a 450 főt, éves termelési értéke pedig a 3 milliárd forintot. A részvénytársaság éves kapacitása 40 ezer tonna acéltermék volt, termelési értékének pedig csaknem 40 százaléka export.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-02-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite