2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÖblösüveggyári emlékeket gyűjt a nógrádi múzeum

Öblösüveggyári emlékeket gyűjt a nógrádi múzeum


A salgótarjáni öblösüveggyár megalapításának százhúszadik évfordulójára emlékkiállítást szervez a Nógrádi Történeti Múzeum: ehhez gyűjti most a gyárral kapcsolatos emlékeket az üvegtárgyaktól a dokumentumokon át a jelvényekig és zászlókig.

Öblösüveggyár


A múzeum az Öblösüveggyártás Hagyományápoló Egyesülettel közösen felhívást tett közzé, amelyben egykori dolgozóktól és családtagjaitól kérnek segítséget a relikviák összegyűjtésére a novemberi, Üveggyári emlékeink című kiállításhoz. Az MTI-hez eljuttatott felhívás szerint várják a gyár korábbi termékeit, köztük ásványvizes, sörös, likőrös és szódás palackokat, fonott demizsonokat, csillárüvegeket, poharakat, kelyheket, jeles eseményekre készült gravírozott üvegtárgyakat.

Számítanak különböző oklevelekre, munkakönyvekre és szocialista brigádnaplókra, mint ahogy kérnek fényképeket a munkafolyamatokról, a vállalati sport- és kulturális eseményekről, május elsejei ünnepségekről és gyári üdültetésről. Szeretnék kiállítani a kiváló gyár és élüzem zászlóit, érmeit, illetve az egyéni teljesítményeket elismerő sztahanovista, kiváló dolgozó, kormány- és miniszteri kitüntetéseket is.


A múzeum gyűjteményében jelenleg közel kétezer üvegtárgy, eszköz, fotó és dokumentum tanúskodik a nagy múltú gyár 120 évéről. A gyűjtés révén tanulmányi raktár kialakítását, majd állandó kiállítás létrehozását is tervezik. Az 1892-ben alapított öblösüveggyárat 2009 őszétől felszámolták, majd tavaly októberben a Genova Invest Kft. vette meg. A nyertes a Glass-Flower Kft.-nek adta el a gyárat, ahol azóta sincs termelés. A Genova akkor két pályázó közül nyert. A vesztes cég, a helyi befektetőkből álló Tarján Glass Kft. indiai befektető bevonásával új telephelyen indítaná újra az öblösüveggyártást Salgótarjánban.


A 2003-ban működése 110. évfordulóját ünneplő ST Glass Öblösüveggyártó és Forgalmazó Rt. még 965 embert foglalkoztatott.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-07-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite