2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedOptimista volt a részvénypiac a múlt héten

Optimista volt a részvénypiac a múlt héten


Folytatódott az emelkedés a múlt héten is a Budapesti Értéktőzsdén, mivel közelebb került a megállapodás lehetősége a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) egy készenléti hitelről, továbbá a nemzetközi piaci környezet is támogató volt. A BUX 8,65 százalékkal erősödött az előző heti 7,71 százalékos emelkedés után.


Tőzsde01A BÉT részvényindexe 18.850,62 ponton zárt pénteken, egy hét alatt 1.500 ponttal emelkedett az értéke. A részvénypiac heti forgalma 96,5 milliárd forint volt az előző heti 81,05 milliárd forint után. A múlt héten Németországban, Ausztriában és Brüsszelben folytatott előkészítő egyeztetéseket az IMF-EU pénzügyi csomagról Fellegi Tamás, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, Orbán Viktor kormányfő pedig felszólalt az Európai Parlamentben a Magyarország helyzetéről rendezett vitanapon. A befektetők nagyon pozitívan fogadták a miniszterelnök kijelentését, miszerint az Európai Bizottság által felvetett problémák könnyen, egyszerűen és gyorsan orvosolhatók. A magyar kormány békülékeny hangvételének köszönhetően abban bíznak, hogy egyre közelebb kerülhet - akár már az első negyedév végére megszülethet - a stabilitást erősítő EU-IMF-megállapodás.


A BÉT pozitív hangulatát az sem zavarta meg igazán, hogy az Európai Unió kedden három ügyben kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, és a kormánynak egy hónapja van választ találni a felmerülő problémákra. Brüsszel a jegybank függetlenségét érintő szabályozást, a bírói tevékenység felső korhatárára, továbbá az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat kifogásolja.


A nemzetközi piacokon is felfelé mozdultak a tőzsdeindexek a múlt héten. Hétfőn csak átmeneti megingást okozott a Standard and Poor's kilenc európai országot érintő leminősítése. A hitelminősítő intézet lépése nem volt váratlan, hiszen pénteken már piaczárás előtt erről szóltak a piaci pletykák. A vezető részvények közül ezúttal is az OTP teljesített a legjobban, egy hét alatt közel 13 százalékkal drágult, 3.816 forinton zárt pénteken. Az előző héten több mint 14 százalékkal emelkedett a bankpapír árfolyama.


A Mol szintén jelentősen, 10,3 százalékkal erősödött, 19.200 forintra nőtt az árfolyama. A Magyar Telekom részvények ára 6,1 százalékkal 555 forintra nőtt. A Richter részvények 37.000 forintot értek pénteken, 3,06 százalékkal többet, mint egy héttel korábban. Az Egis árfolyama 5,52 százalékkal 17.200 forintra emelkedett. A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX egy hét alatt 54 ponttal, 4,34 százalékkal emelkedett, 1.299,58 ponton zárt pénteken.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite