2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonÓrákon belül bajt okozhatnak a hótorlaszok

Órákon belül bajt okozhatnak a hótorlaszok


Több dél-dunántúli megyében már elsőfokú riasztást adtak ki a várható hófúvás miatt. Ezeken a területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél hótorlaszokat emelhet.

havazas0124


Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Zala megye teljes területére, Somogy és Baranya megye nagy részére, továbbá Vas és Veszprém megye több járására adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást a hófúvás miatt. A péntek éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint tíz megyében vannak érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a várható jelentős mennyiségű hó, a hófúvás, illetve ónos eső miatt.


Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, és a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Bács-Kiskun megyére a havazás miatt ugyancsak másodfokú, a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.


Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Békés és Csongrád megyében az ónos eső miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.


Mint írták: pénteken napközben a havazás zónája tovább terjeszkedik a Dunántúl nagyobb részére - kivétel annak északi része - és az Alföld délnyugati felére. Éjszaka a csapadékrendszer fokozatosan a déli és a keleti tájakra helyeződik át. Pénteken a Zalaegerszeg-Kecskemét vonaltól délre több mint 10 centiméter hó hullhat, 20 centiméter feletti mennyiség Somogy és Baranya megyében, Tolna megye déli részén és Bács-Kiskun megye délnyugati harmadán várható.


A folyamatosan élénkülő szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat. Kiemelten Baranya megye, a Mecsek térségében lehet erősebb hófúvás. Emellett a nap második felében az Alföld délkeleti részén átmenetileg előfordulhat ónos eső (akár eső is, majd ismételten havas eső, estétől havazás várható).


A jelenlegi előrejelzés szerint szombaton napközben már csak a keleti tájakon, azon belül is a nagyobb mennyiségű havazás a Tiszántúlon várható. Szombaton az élénk; nyugaton és északkeleten az erős szél a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja a havat.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24
MTI Fotó: Varga György

 

2014-01-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite