2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Zöld zónaOrangutánok pusztultak el az erdőirtás következtében

Orangutánok pusztultak el az erdőirtás következtében

Tucatnyi orangután lelete halálát egy égetéses erdőirtásban Szumátra északi részén. Az indonéz hatóságok két pálmaolaj-cég ellen indítottak nyomozást, amelyeket azzal vádolnak, hogy egy tőzegláperdő nagy területeit égették le, hogy teret nyerjenek ültetvényeik számára.

orangutan

Helyi természetvédők közlése szerint a Tripa erdőben mintegy száz orangután pusztult el, ezzel számuk kétszázra apadt - írta a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). Az év végére az összes emberszabású eltűnhet a területről. A szumátrai orangutánok számát 6600-ra becsülik.

Az égetéses erdőirtás tiltott tevékenység Indonéziában, tíz év fegyházzal és csaknem 230 millió forintnyi összeggel büntethetik. Ennek ellenére széleskörűen elterjedt az erdők égetése, amellyel gyorsan nagy területhez lehet jutni. A tőzegláperdők esetében, mint ahogy Tripában is, eközben különösen sok üvegházhatású széndioxid keletkezik, mivel nem csupán a fák, hanem a talaj is elég méteres mélységben.

A megvádolt vállalkozások állítólag 1600 hektárt (16 négyzetkilométert) égettek el. A cégek elutasították a vádat, és a helyi gazdálkodókat tették felelőssé.

Április elején természetvédők elvesztették azt a pert, amellyel meg próbálták megakadályozni, hogy a PT Kallista Alam pálmaolajcég engedélyt kapjon a Tripa erdő egy 1600 hektáros területének kiirtására és ültetvénnyé alakítására. A bíróság bejelentette, hogy nem illetékes az ügyben, döntését azzal indokolva, hogy a feleknek először meg kellett volna próbálni peren kívüli egyezséget kötni. Amennyiben a bíróság korábban közölte volna, hogy nem illetékes, közvetlenül be lehetett volna nyújtani a keresetet egy magasabb fokú szervhez - bírálta az esetet Ian Singleton biológus, a Szumátrai Orangutánvédelmi Program vezetője.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite