2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: 2010-ben kiengedtük a szellemet a palackból

Orbán: 2010-ben kiengedtük a szellemet a palackból


A miniszterelnök a Millenárison tartott évértékelő beszédében azt mondta: 2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás éve, 2012 az elrugaszkodás éve, 2013 az emelkedés éve, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz.

Orbán Viktor44


Nem vagyunk babonásak - kezdte tizenharmadik évértékelő beszédét Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke a Millenárison.
Lassan úgy állok itt, mint egy politikai veterán - tette hozzá.
Orbán a közösségi oldalon hozzá intézett üzenetekből idézet néhányat. - Mikor lesz már jobb? - Mikor jutunk ki ebből a lehetetlen helyzetből? Erre válaszul Orbán Viktor a következő négy évre előrevetítette: a válasz velősen és szikáran így hangzik: 2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás éve, 2012 az elrugaszkodás éve, 2013 az emelkedés éve , 2014 pedig a gyarapodás éve lesz.


Ez nem a szocializmus ötéves terve, és hozzátette, ez csak egy terv, „sokmillió magyar ember közös terve" - mondta Orbán Viktor. Ezt most végig fogjuk vinni, ez egy lehetőség, ez az utolsó utáni lehetőség, ez a szakadék felé zuhanó ember utolsó lehetősége - vélekedett.


Az elmúlt évek súlyos hibája az volt, hogy hátat fordítottak az embereknek. "Nem kezdhetjük a disznóvágást a disznótoros vacsorával" - mondta. Orbán Viktor szerint el kell fogadni, hogy a sikerhez vezető út a megújuláson és az átszervezésen múlik.
Ennek három fontos eleme van - tette hozzá a kormányfő: a megújulás újjászületés, a megújulás küzdelem és a megújulás küldetés. Hogy mit is jelent Magyarország számára a megújulása Orbán azt mondta: „a fejéről a talpára állítjuk a magyar életet" - mondta a kormányfő.


Orbán Viktor szerint a magyar szellem ott bujkál minden magyar emberben, mert találkozott vele Borsodban megyében az árvíz idején, és találkozott vele a vörösiszapkatasztrófa idején is. A miniszterelnök szerint 2010-ben kiengedtük a magyar szellemet a palackból. Szellemünk táplálására van szükség, és ezt a mostani alkotmány nem tartalmazza. Orbán hozzátette: ezt a szellemet nem találjuk, mert ez nem a magyarok alkotmánya, ezt szovjet minta alapján szerkesztették, a magyar szellem hiányzik belőle. Ezért új alkotmányra van szükség - erősítette meg Orbán Viktor.


A megújulás mindig a régi és az új harca - mondta a miniszterelnök. "Félelem van bennünk, mert az egész nyugati világot veszélyezteti a válság, hiszen ki ne féltené a megélhetését" - közölte Orbán Viktor, majd példaként említette, hogy Görögország elhasalt, Írország térdre esett és a spekulánsok újabb országokat vettek célba. Magyarország elszalasztotta azt a biztonságot, amit az eurózóna jelent ezért kell küzdeni, hogy talpra álljon az ország. Mi lesz velünk, mi lesz az eddig elért életszínvonalunkkal? - Orbán Viktor beszédében elmondta, nagyon sok ilyen és ehhez hasonló kérdést kapott.


Orbán Viktor szerint szembe kell néznünk a veszéllyel, a válsággal és az államadóssággal. Ne higgyük, hogy összehúzhatjuk magunkat és a veszély elzúg a fejünk felett - ez az út az összeomláshoz vezet - mondta a kormányfő. Ahhoz, hogy az ország legyűrje az államadósságot, mindenkinek, aki munkaképes, dolgoznia kell. A miniszterelnök úgy fogalmazott, a tétlenség meg is öli az embert, minél kevesebben dolgozunk annál rosszabb lesz élni az országban. A magyar ember a maga ura akar lenni, a magyar ember nem segélyből akar élni, hanem dolgozni akar - közölte.


"2011-ben hadat üzenünk az államadósságnak" - mondta a miniszterelnök hozzátéve: az ország legtöbb gondjának okozója a magas államadósság. Kijelentette: az arányos adórendszerrel, a bankadó és a válságadók bevezetésével, "a nyugdíjrendszer megmentésével" a kormány az első lépéseket megtette, ez azonban nem elég, a válság és az adósság leküzdéséhez az szükséges, hogy minél többen dolgozzanak.


A miniszterelnök szerint az elmúlt kilenc hónap megmutatta, hogy a változtatás nem megy konfliktusok nélkül. Közölte: a cél az, hogy talpon kell maradni meg kell állni a saját lábunkon. A legfőbb összefogásunk az a példátlan egység, amely tavaly összejött. Orbán Viktor szerint ha nem sikerül a megújulás, visszatér a múlt, "ránk szakad az ég, elsöpör az államadósság lavinája, és hosszú időre elveszítjük az esélyt a felemelkedésre". Ha viszont "sikeresen vívjuk meg a küzdelmet, ha néhány dologban ismét elsők lehetünk Európában, mint ahogy az adórendszerünkkel már azok vagyunk", akkor Magyarország képes lesz biztosítani a boldogulást itthon minden becsületesen dolgozó és vállalkozó magyar ember számára. Orbán Viktor azt mondta, elengedhetetlen a megújulás lélekben és értelemben, el kell kötelezni magunkat a jó iránt. Mindenkinek a tudására, bölcsességére szükség van. Szükség van a fiatalokra is, a mi küldetésünk az is, hogy a fiatalok jöjjenek vissza a külföldön megszerzett tudást itthon kamatoztassák - mondta a miniszterelnök.


2011 a megújulás éve: a megújulás újjászületés, küzdelem, küldetés. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! - zárta szavait Orbán Viktor.

 

HÍR PORT24

2011-02-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite