2020. június 1., hétfő - Tünde
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: aki többet dolgozik, az többet is keres

Orbán: aki többet dolgozik, az többet is keres


Orbán Viktor immár 14. alkalommal tartott évértékelő beszédéből kiderült, hogy minden eszközzel megvédik az ország új Alaptörvényét, emellett a munkanélküliek munkát, a képzetlenek pedig szombati iskolát ígért. Orbán Viktor az évértékelőjén azt is mondta, hogy azért igazságos az egykulcsos adó, mert a magasabb fizetésű emberek valójában nagyobb teljesítményt is nyújtanak, mint a többiek.

ov0207

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében kiállt az egykulcsos adórendszer mellett. Mint mondta a középosztály védelme csak az arányos, egykulcsos adórendszerrel valósítható meg a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor keddi évértékelőjében azt mondta: aki azt hiszi, hogy a magasabb adókulcs a gazdagokat adóztatja, az aligha ismeri a magyar valóságot. A gazdagok ugyanis - érvelt - mindig megtalálják a módját, hogy kivonják magukat az adó alól, és azt valójában végül mindig a középosztállyal fizettetik meg. Ezért a középosztály védelme csak az arányos, egykulcsos adórendszerrel valósítható meg - közölte a kormányfő. Kitért arra is, hogy az új adórendszerre csak 2013-ra "tudunk teljes fordulatszámmal átállni". Ha ez megtörténik, a szerényebb jövedelműek zsebében is több marad majd - ígérte a kormányfő a Millenárison zajló rendezvényen. Ugyan akkor azt is mondta, hogy azért is igazságos az egykulcsos adórendszer mert, aki többet dolgozik, az többet is keres.


Orbán ezzel azt mondja, hogy aki alacsonyabb fizetést kap, az valójában kevesebbet is dolgozik, mint a gazdagok. Ez felháborító képtelenség, és sérti az egyszerű dolgozó embereket - mondta Istvánffy András, a 4K! koordinátora. - 2012 elején ráadásul kétmillió embernek csökkent a fizetése. Ennyien dolgozunk hirtelen kevesebbet? - tette hozzá. Őszintén szólva elgondolkoztató az, hogy mondjuk egy három műszakban dolgozó nehéz fizikai munkás, havi nettó 60-70 ezer forintot keres - nyilván ez nem sok, akkor ő ezek szerint keveset dolgozik.


Az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden, sajtótájékoztatón reagált a kormányfő országértékelő beszédére. Mesterházy Attila nevetségesnek nevezte, hogy a miniszterelnök azt a középosztályt jelölte meg legfőbb társadalmi bázisaként, amely a szegények mellett a leginkább megszenvedte kormánya gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseit. Mint mondta, mára a középosztályt a lecsúszás veszélye fenyegeti és napi megélhetési gondokkal is szembe kell néznie.


Az LMP frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a miniszterelnök nem fogadta meg felesége a tanácsát, hogy mondjon el mindent. Meglátása szerint a beszédből kimaradt a valóság „és ami benne maradt, az nem minden volt, hanem a semmi és azok a hazugságok, amelyek eddig is jellemezték az Orbán-kormány politikáját". Karácsony Gergely szerint Orbán Viktor úgy beszélt, mintha az elmúlt másfél évben „nemhogy miniszterelnöke nem lett volna Magyarországnak, hanem mintha nem is élt volna ebben az országban".

A kormányfő olyan múltat és jövőképet vázolt fel, amelyik köszönőviszonyban sincs azzal a valósággal, amit a magyar állampolgárok milliói naponta átélhetnek - folytatta a frakcióvezető. Karácsony Gergely egyúttal elképzelhetőnek tartotta, hogy a miniszterelnök csak azokkal az emberekkel beszélget az ország sorsáról, akik a helyszínen hallgatták meg a beszédet, mert „az Orbán-kormány politikájának valószínűleg az összes nyertese ott volt a Millenárison". A lakosság fennmaradó 99 százaléka viszont biztosan nem ismert rá arra az országra, amiről Orbán Viktor beszélt - tette hozzá.


Molnár Csaba, a kormányfő országértékelője után tartott keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, Orbán Viktor beszédének őszinteségére jellemző, hogy a kommunista rendszer bűneit ostorozta, ám a közönség soraiba meghívta Szűrös Mátyást és Pozsgay Imrét, a kommunista rendszer két emblematikus személyiségét, továbbá ostorozta a bankokat és a nagytőkét is, miközben meghívta Csányi Sándort, Széles Gábort és Demján Sándort.


Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor beszédének két őszinte mondata volt; az egyikben szerinte a kormányfő elismerte, hogy a tavaly bevezetett egykulcsos adó nem szolgálja a társadalmi igazságosságot, míg a másikban azt, hogy rosszabbul élnek az emberek, mint amit megérdemelnének.

 

Forrás: MTI/NOL/HÍR PORT24

 

 

 

 

2012-02-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite