2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: a mindennapi életben is érezhető a növekedés

Orbán: a mindennapi életben is érezhető a növekedés


A miniszterelnök szerint a növekedés, a sikeres gazdaságpolitika eredményei a mindennapokban is megjelennek.

Orbán1206_1


Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: majdnem négymillióan dolgoznak, 235 ezerrel többen, mint a kormányváltáskor, folyamatosan emelkednek a bérek - részben az adócsökkentés miatt -, csökkennek a rezsiköltségek, az infláció pedig alacsonyabb, mint az elmúlt negyven évben bármikor.


A kormányfő arról is beszélt, hogy amikor a ciklus végén el kell számolni, elmondhatják majd, hogy a négyből három évben - az európai válsághullámot hozó 2012 kivételével - növekedett a gazdaság. Szerinte ez elsősorban a dolgozni akaró embereknek köszönhető, akik megértették, hogy nekik is részt kell vállalniuk az ország megújításában. A növekedés motorja a következő években is az lehet, ha az emberek akarnak többet dolgozni, mert látják, hogy van értelme, az adórendszer is azt segíti, hogy több munkával jobban lehessen boldogulni - jelentette ki.


A miniszterelnök azt is mondta: a beruházásokhoz szükséges hitelek nagyon drágák voltak az elmúlt években, egész addig, amíg a jegybank nem változtatta meg a politikáját, Matolcsy György MNB-elnökké választásáig ugyanis csak folyamatos politikai harcok közepette volt lehetőség kamatcsökkentésre. Azóta viszont - folytatta - összhang van a kormány és a jegybank politikája között, a kamatcsökkentés és a növekedési hitelprogram elérhetővé teszi a hiteleket a kis és közepes vállalkozásoknak.


Orbán Viktor hozzátette: a harmadik negyedévben nőttek a beruházások, kutató- és fejlesztőközpontok jönnek Magyarországra, ami fontos ahhoz, hogy "ne a világ segédmunkásai legyünk, hanem a világ szakmunkásai, utána pedig a világ mérnökei".


A kormányfő arra a felvetésre, hogy a bankok az egyéb költségek megemelésével reagálnak a havi két ingyenes pénzfelvétel bevezetésére, úgy válaszolt: megvédik a pénzügyi rezsicsökkentést, mint ahogy korábban is visszaverték az ilyen kísérleteket. Szólt arról is, hogy az adórendszer átalakítása, a gyed extra és az egésznapos iskola is azt szolgálja, hogy több gyermek szülessen, mert ma még "egy veszélyeztetett fajta vagyunk, folyamatosan fogyunk".


Az áfacsalási ügyről a kormányfő azt mondta: várják a konkrétumokat. Magyarországon mindenki tud arról, hogy komoly áfacsalások történnek, a kormány válaszolt is erre a fordított áfa bevezetésével a gabonakereskedelemben, a sertésáfa csökkentésével, a cukornál is fordított áfafizetés szeretne, és az online pénztárgépekkel is az adócsalást próbálják visszaszorítani - fejtette ki.


Jelezte ugyanakkor, hogy az állítólagos áfacsalási ügyben egyetlen tény vagy dokumentum sem ismert. "Várom, hogy valaki konkrétumokat mondjon, azzal tudunk mit kezdeni, mert azonnal megindítjuk a bűnvádi eljárásokat" - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az adócsalóknak a börtönben a helye.


Az általánosságban felvetődő problémákra viszont csak törvénymódosításokkal tudnak válaszolni, ahogy az a már említett ügyekben történt - mondta. Megjegyezte, hogy szerinte az Európai Unió rossz politikát folytat, amikor nem engedi, hogy az egyes területeken már bevált fordított áfát kiterjesszék.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

2013-12-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite