2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: az állam piacosítása öngyilkos modell

Orbán: az állam piacosítása öngyilkos modell


Orbán-ParlamentKözös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot; valamint megkezdi a kormány a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.


Újabb fontos ülésnapjához érkezett a T. Ház, ma nagy munka vár ránk - így kezdte napirend előtti felszólalását Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben.


A miniszterelnök beszédében megismételte, hogy a választók átrajzolták Magyarország politikai térképét. Az áprilisi fordulatot követően ugyanis a választók októberben kifejezték elégedettségüket a kormány első néhány hónapban mutatott teljesítményével kapcsolatban. Megüzenték a nemzeti ügyek kormányának, hogy "tovább" - tette hozzá. A kormányfő szerint ugyanakkor eljött az ideje, hogy tisztázzuk, mivel is bízták meg a választók a kormányt.


"Az állam piacosítása öngyilkos modell"

Az emberek, nem tehetnek arról, hogy az ország dolgai félresiklottak. Az állam ugyanis magánérdekek martalékává vált, minden elsüllyedt a korrupcióban, a beruházások pazarlóak lettek, a közpénzek elfolytak. Az állam piacosítása öngyilkos modell, az államnak csak a közérdeket kell érvényesítenie. A miniszterelnök szerint olyan állam kell, amely minden magyar ember állama - közölte.


"Magánérdekmentes szférává kell tenni az államot"

Orbán szerint az állam magánérdekeket kezdett kiszolgálni, ezért nem bízik senki az államban. Az új kormány megbízásának lényege, hogy az államot a közérdek szolgálatába állítsa, a magánérdeket pedig oda terelje, ahová való: a piacra. A mi dolgunk, hogy megmutassuk, az állam igenis lehet jó gazdája az adófizetők pénzének - mondta a miniszterelnök.


Orbán szerint a kormánynak minden döntésénél azt kell szem előtt tartania, hogy az államot a közérdek szolgálatába állítsa. Ez a második akcióterv lényege. Hozzátette: az igazságos közteherviselés, a munkahelyteremtés, valamint a bürokrácia leküzdése az a három terület, amelyen az államot a közérdek szolgálatába kell állítani.


Azoknak kell terheket vállalni, akik jelentős profittal rendelkeznek

Orbán Viktor szerint úgy tisztességes, igazságos, ésszerű, hogy a válság második szakászából azok vállaljanak többletterheket, akiket eddig az adófizetők megmentettek, azok viseljenek nagyobb részt a terhekből, akik jelentős profittal rendelkeznek.

A kormányfő hétfői parlamenti napirend előtti felszólalásában a válságadóról szólva leszögezte: az átmeneti időre szól, arányos, nem okoz működési terheket a szektornak, és nem veszélyezteti a munkahelyeket.

A távközlési és energiacégek, illetve a kereskedelmi láncokat sújtó adóról azt mondta, az energiaszektor kiemelt súllyal szerepel. Azt mondta, négy nappal a választások második fordulója előtt, 2010. április 29-én a kormány olyan szerződést kötött energiacégekkel, amellyel az állam 170 milliárd forintról mondott le.


Orbán: tárgyalást kezdeményezünk az önkormányzatokkal

A közeli napokban tárgyalásokat kezdeményez a kormány minden nagyobb önkormányzattal az általuk működtetett közszolgáltatások további sorsáról - jelentette be Orbán Viktor.


Közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot

Közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, valamint kialakítják a BKV-val való együttműködés mindkét felet kielégítő módozatát - jelentette be Orbán Viktor kormányfő hétfőn a parlamentben.


Támogatják a részmunkaidős foglalkoztatást a nőknél

Megkezdi a kormány a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében. Ha valaki nyolc óra helyett kétszer négy órában női munkaerőt alkalmaz, 27 helyett 20 százalék tb-járulékot fizet csak - jelentette be Orbán Viktor kormányfő hétfőn a parlamentben.

Emellett közölte azt is, megállapodást írnak alá a magyar kereskedelmi kamarával, amely a német típusú, "duális" szakképzési rendszer bevezetését indítja meg Magyarországon.


Bevezetik a Széchenyi-kártyát az agráriumban
A kormány bevezeti a Széchenyi-kártyát az agráriumban, és 2011 végére megteremti a fejlesztési ügyekben a papírmentes pályázás lehetőségét.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában bejelentette: bevezetik a Széchenyi-kártyát az agráriumban, lehetővé teszik a helyi termelői piac megnyitását, forgóeszköz-hitelt nyújtanak az agrárium számára.

Mint mondta, eltörlik az elvárt jövedelemhatárt, az önfoglalkoztató vállalkozások adózását egyszerűsítik, a vállalkozási piacot megtisztítják az egyszerűsített végelszámolás lehetőségének megteremtésével; a társasági adó év végi feltöltésére vonatkozó árbevételi szintet 50 millió forintról 100 millió forintra emelik, 20 százalékkal csökkentik a fejlesztéseknél a pályázatok elbírálásában részt vevő szervezetek számát, 10 százalékkal csökken a pályázati mellékletek száma.


A kormány támogatja az előtakarékosságot - közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondása szerint az előtakarékosságot a jelenlegi 8 év helyett 10 évig támogatják. A jövőben a közeli hozzátartozó is felhasználhatja majd a lakáscélú előmegtakarítást, az áthidaló kölcsönként adható hitelek arányát pedig 75 százalékra emelik - tette hozzá.


„Az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjak értékét"

Az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét, de ezt csak az állami nyugdíjpénztáron keresztül tudja megtenni a kormány - mondta Orbán Viktor.

Kijelentette: az állami nyugdíj az egyetlen, ami garantálni képes mindenki számára az értékállóságot. Csak az állam olyan erős, hogy átvészeljen egy gazdasági válságot - tette hozzá.


Öt százalékos megtakarítás az állami bürokráciában
Az állami bürokrácia területén a költekezést legalább öt százalékkal lehet csökkenteni - közölte a miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtt. A kormányfő szerint ezzel több tízmilliárd forintnyi közpénzt takaríthatnak meg.

Bejelentette azt is, hogy a jövő év első napjától arányos adózást vezetnek be, kiszámíthatóvá és mindenki számára átlátható teszik az adózást. Szavai szerint aki tízszer többet keres, az tízszer annyit adózik majd; aki több emberről gondoskodik, mert több gyermeket nevel, az annyival kevesebb adót fizet.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite