2019. június 17., hétfő - Laura
Keresés a tartalomban
NagyvilágOrbán: azonnali döntésre van szükség

Orbán: azonnali döntésre van szükség


Orbán_EU01Horvátország uniós csatlakozását sürgette a miniszterelnök Brüsszelben. Mint mondta: jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy ha mi ezt a területet nem integráljuk, akkor majd integrálja más.


Sürgősen zárja le a horvát csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unió - szorgalmazta Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlamentben, a Nyugat-Balkán európai integrációjáról rendezett tanácskozáson.


Horvátország lehet az élő bizonyíték arra, hogy az európai perspektíva a térség számára kézzelfogható és valóságos, hogy a térséget éppen ezzel a perspektívával lehet stabilizálni - tette hozzá a miniszterelnök. Orbán Viktor határozottan elutasította azokat a politikai spekulációkat, amelyek a horvát tárgyalások lezárását időben össze akarják csúsztatni Szerbia tagjelölt státusának megadásával.


Nagy falat a balkáni bővítés


Az unió bővítése az európai történelem egyik legnagyobb eredménye - mondta Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A folyamat mégis akadozik, Orbán Viktor szerint a balkáni bővítés nehezebb feladat, mint a közép-európai volt 2004-ben.


Ha az Unió nem, akkor majd integrálja más a Nyugat-Balkánt


A térség sokszínűsége és történelme nehezen érthető a Nyugat számára, ezzel magyarázható a régi tagállamok ellenérzése. Görögország, Románia és Bulgária felvétele után azonban a Nyugat-Balkán fehér folt, vagy, ha úgy tetszik, fekete lyuk lett Európa térképén - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: ez óriási biztonsági és stabilitási kockázatot is jelentene. "Szeretném felhívni a tisztelt képviselők figyelmét, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy ha mi ezt a területet nem integráljuk, akkor majd integrálja más. Aki járt már abban a térségben, tudja, hogy jelentkező akad" - fogalmazott a kormányfő Brüsszelben. A bővítés a gazdaságnak is új lendületet adna, így volt ez Közép-Európával is, érvelt Orbán Viktor.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite