2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: az unió vezetői egy vidéki kóceráj elvezetésére se képesek

Orbán: az unió vezetői egy vidéki kóceráj elvezetésére se képesek


Rendkívül buta politikának és rossz vezetői felfogásnak tartja a miniszterelnök az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy függesszenek fel Magyarországnak szánt kohéziós pénzeket. A miniszterelnök egyébként tegnap barátságos hangvételű levelet írt Barrosónak és Rompuynek, míg Schmitt Pál szerint már Orbán vasárnapi interjúját is nagyon rossz néven vették Brüsszelben.

ov0116

Hogyan szeretne az EU és az európai gazdaság kilábalni a válságból, ha azt a rossz vezetői mentalitást képviseli, hogy a rosszakat támogatja, a jókat meg bünteti? - tette fel a kérdést a miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán.

Megjegyezte, Magyarország költségvetési hiánya idén és 2013-ban is a 7-8. legalacsonyabb lesz az unióban, és csökken az ország államadóssága is. A kormányfő szerint az olyan vezetői felfogással, mint amilyet az Európai Unió képvisel, még egy "vidéki kócerájt" sem lehetne elvezetni. Az uniós szervezet azon javaslatát pedig, hogy függesszenek fel Magyarországnak szánt kohéziós pénzeket, rendkívül buta politikának és rossz vezetői felfogásnak tartja. Megismételte ugyanakkor, hogy szerinte Magyarországtól egy fillért sem fognak elvenni.

Orbán megnyilatkozása annak fényében különösen érdekes, hogy Schmitt Pál egy tegnapi interjúban arról beszélt, hogy az Európai Bizottság "nagyon rossz néven vett egy nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy mennyire legitimek". Mint ismeretes, a magyar miniszterelnök vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak azt mondta: „Engem megválasztottak, a magyar kormányt is megválasztották. De ki választotta meg az Európai Bizottságot? Hol van a demokratikus legitimációja?". "Én garantáltam nekik, hogy Magyarország a Bizottságra, a Parlamentre és a Tanácsra is nagyon is legitim és fontos döntéshozó szervként tekint, már csak a szerződéses kötelezettségei alapján is. Én is hat évig dolgoztam és éltem itt, tudom pontosan, hogy kinek, milyen feladata van, és milyen felelősséget visel"- nyilatkozta a Bruxinfónak Schmitt.

Orbán Viktor egyébként barátságos, udvarias hangú levélben hívta fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európa Tanács elnökének figyelmét arra, hogy az uniós pénzügyminiszterek közelgő, március 13-i tanácskozásán a magyar álláspont ismeretében, azt respektálva hozzanak döntést a csaknem 150 milliárd forintos, az unió kohéziós alapjából folyósítandó források tervezett megvonása ügyében - írta csütörtöki számában a Népszabadság a birtokába került levélre hivatkozva. A március 6-án kelt levélben a kormányfő megerősíti a kormány elkötelezettségét a költségvetési deficit és az államadósság uniós elvárásoknak megfelelő szintre történő leszorításában. Emlékeztetett arra, hogy e célok érdekében újabb, a GDP 0,4 százalékával egyenértékű kiigazítást jelentett be a kormány február 9-én, s a napokban elfogadta az uniós stabilitási paktumot is.

Orbán Viktor a levélben felhívja a figyelmet arra, hogy szemben 2011-gyel és 2012-vel, amikor a kormány egyszeri intézkedésekkel tudott csak úrrá lenni a hiányon, 2013-ban már strukturális intézkedések biztosítják a deficit leszorítását. A miniszterelnök a Magyarországgal szembeni piaci bizalom erősödését is a megfontolandó szempontok közt hozza fel.

A Népszabadság érdekességnek nevezte, hogy a hiányleszorító kormányzati intézkedések levélhez csatolt listáján Orbán Viktor a Bajnai-kormánynak intézkedéseit is felsorolja.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-03-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite