2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: ellentétes érdekek mozgatják a forintot

Orbán: ellentétes érdekek mozgatják a forintot


Orbán Viktor3A miniszterelnök a Dow Jones hírügynökségnek adott interjújában többek között beszélt arról, hogy Magyarország számára az nem kérdés, hogy szeretne az eurózónához csatlakozni, beszélt a kormány és a jegybank viszonyáról és említést tett az IMF-kölcsön visszafizetéséről valamint a nyugdíjrendszer átalakításáról is.


Meg van kötve a magyar politikai döntéshozók keze, amikor a forint megfelelő árfolyamáról van szó, mivel ellentétes a háztartások, illetve a gazdasági növekedést tápláló exportőrök érdeke - írta a Dow Jones hírügynökség, Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát idézve.


Az nem kérdés, hogy Magyarország az eurózóna tagja szeretne lenni

A kormányfő szerint a jegybank függetlensége is ehhez kapcsolódó érzékeny kérdés, az euró bevezetése pedig nem reális cél Magyarország számára ebben az évtizedben - írta a hírügynökség.
"A magyar valuta értéke a legbonyolultabb dolog" jelentette ki Orbán Viktor a Dow Jones hírügynökségnek és a The Wall Street Journalnak adott interjúban, de kitért a kérdés elől, hogy szerinte milyen forintárfolyamot tartana megfelelőnek.

Egymillió magyar háztartásnak devizában van az adóssága. Úgyhogy minden bizonnyal lehet arról álmodozni, milyen pénzügypolitika lenne jó az exportnak, de az ellentétes az eladósodott háztartások érdekeivel" - idézte a Dow Jones Orbán Viktort, aki nem volt hajlandó kívánatos árfolyamot megjelölni a forint számára.
"Aki erre a területre lép, annak politikailag, gazdaságilag és társadalmilag nagyon óvatosnak kell lennie, különben sok nehézséget okozhat" - idézte szavait a hírügynökség.

A hírügynökség szerint a miniszterelnök megjegyzései enyhíthetik a befektetők aggodalmát, hogy a magyar pénzügypolitika szélsőségesen enyhévé válik márciusban, amikor a kétharmados Fidesz-többségű parlament megválasztja a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának többségét.
A kis és nyitott magyar gazdaságot az export vezérli, és a kivitel főleg Németországba irányul. Erről Orbán Viktor a Dow Jones szerint azt mondta: "A történelem hosszú távon azt mutatja, hogy Magyarország gazdasági növekedésének üteme kétszer akkora, mint Németországé. Boldogok vagyunk, hogy Németország képes volt megtartani versenyképességét".

Az eurozóna adósságválsága miatt most vannak előnyei annak, hogy Magyarország nem tagja a valutauniónak, de azt, hogy be akar lépni, azt nem lehet megkérdőjelezni, mondta a miniszterelnök.
Magyarország már számos, maga megjelölte céldátumot elmulasztott az euró bevezetésére, ami Orbán szerint "ez időzítés és körülmények kérdése. Magyarország nincs olyan állapotban, hogy csatlakozhasson" - idézte véleményét a hírügynökség.

A gazdasági növekedést újraindítani akaró magyar kormány többször bírálta a központi bankot a kamatemelések miatt. "A központi bankot úgy kell felfogni, mint a magyar államiság független testületét. Ám a függetlenség nem jelenti azt, hogy a jegybank nem része a rendszernek. Ez nagyon bonyolult és kiegyensúlyozott viszony, de tiszteletben kell tartanunk, mert a pénzügypolitikáról nyilatkozó politikusok hosszabb távon rosszat tesznek az országnak. Mind európai, mind országos szinten a legbonyolultabb feladat a központi bank kezelése" - idézte erről a miniszterelnök szavait a Dow Jones hírügynökség.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite