2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: Korábban kivezethetik a "brutális bankadót"

Orbán: Korábban kivezethetik a "brutális bankadót"


A tervezettnél korábban kivezethetik a magyarországi bankadót Orbán Viktor szerint, aki brutálisnak nevezte az adó mértékét kedden Bécsben, az osztrák gazdasági kamara épületében. A kormányfő, aki előzőleg Werner Faymann osztrák kancellár társaságában felavatott egy magyar képzőművészeti alkotást, úgy vélte, az elmúlt 40-45 év gazdasági teljesítménye alapján Ausztria tekinthető Európa legsikeresebb országának.

Orbán Viktor19

Orbán Viktor


Orbán Viktor az osztrák gazdasági kamara épületében szólt a bankadóról, a Raiffeisen Bank képviselőjének kérdésére válaszolva, aki nem tartotta elfogadhatónak a magyarországi banki terhet. A miniszterelnök válaszában kifejtette: könnyen lehet, hogy 2013. január 1-jével a bankadót nemcsak a megállapodás szerinti mértékig, hanem teljesen kivezetik az adórendszerből, és megjelenik helyette a pénzügyi tranzakciós illeték, amelynek részleteiről még tárgyalnak.


A kormány korábban úgy döntött, 2013 elejétől a bankadó fele marad a rendszerben, 2014-től pedig ez az adó megszűnik. A tranzakciós illetékből várhatóan hatalmas lesz a bevétel, amit, ha valóban realizálódik, kizárólag a jövedelemadók és a szociális adók csökkentésére, vagyis a versenyképesség javítására fognak fordítani - mondta Orbán Viktor, aki az illetékről azt is megjegyezte előadásában, hogy az nem válságkezelési eszköz, hanem a jövendőbeli magyar gazdasági rendszer állandó eleme. A bankadót érintő kritikai észrevételre a kormányfő úgy reagált: egyetért vele, brutális, európai méretekben is kiemelkedően magas volt a bankadó mértéke.


Ugyancsak kérdésre válaszolva beszélt arról, támogatja, hogy az osztrák-magyar vasúti vegyesvállalat, a GYSEV nem túl nagy ütemben, de folyamatosan vehessen át vasútvonalakat a MÁV-tól. "Így valamelyest módosul a piaci pozíció egy osztrák-magyar cég javára a kizárólag magyar kézben lévő Magyar Államvasutakkal szemben, de összességében szerintem a magyar emberek jobban járnak" - mondta Orbán Viktor. Együttműködést szorgalmazott az osztrák államvasutakkal is, hogy a magyar személyszállításhoz szükséges források legalább kis részét elő lehessen teremteni a teherszállításból.


A miniszterelnök kijelentette, bár a magyar gazdaságpolitika - egyáltalán nem ok nélkül - sok tekintetben viták kereszttüzében áll, de e viták ellenére is fontos, hogy tudják: "mi nem vagyunk kommunisták, ez pedig azt jelenti, nem vagyunk irigyek, tehát mi örülünk a másik ember sikerének is".

ezo_banner

HIRDETÉS


A mintegy száz üzletember előtt tartott előadásában megismételte, szerinte a válság utáni európai élet teljesen más lesz, mint az azt megelőző. Az egyik legnagyobb érték a közép-európai együttműködés lesz, azon belül is az osztrák-magyar kapcsolat súlya emelkedik majd ki, Magyarországnak ugyanis létfontosságú az Ausztriával való gazdasági együttműködés. Ezzel kapcsolatban közölte: a Magyarországon működő osztrák cégek 73 ezer munkahelyet adnak, Ausztriában pedig mintegy 40 ezer magyar dolgozik.


Orbán Viktort a média és az igazságszolgáltatás magyarországi helyzetéről is faggatták, amire válaszul - utalva a Fidesz megalakulására - úgy fogalmazott, "mi a szabadságharcosok pártja vagyunk", továbbá leszögezte: Magyarország a szabadságot nézve bármely európai országgal kiállja az összehasonlítás próbáját. A média helyzetére reflektálva azt mondta, akik beszélnek magyarul, és figyelik a magyar sajtótermékeket, közülük senki nincs azon a véleményen, hogy Magyarországon ne lenne sajtószabadság.


"Olcsó poénnak tartom egy olyan országot vádolni sajtószabadságügyben, ahol a média 80 százalékban külföldi kézben van" - jegyezte meg. A magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban is úgy vélekedett, hogy ízig-vérig európai, kiállja a nemzetközi szervezetek és a gyakorlat próbáját is. Hozzátette, hogy vannak kritikai észrevételei a magyar igazságszolgáltatásról, de ezek nem a szabadsággal, hanem azzal függnek össze, hogy sokszor túl enyhék az ítéletek, és túl későn születnek meg.


Orbán Viktor előzőleg Werner Faymann osztrák kancellár társaságában felavatta a húszemeletes bécsi Ringturmot, Ausztria első irodaházát beborító, négyezer négyzetméteres felületű képzőművészeti alkotást, Fehér László Társaság című művét. A miniszterelnök úgy vélte, a magyaroknak még sok tanulnivalójuk van az osztrákoktól, s az elmúlt 40-45 év gazdasági teljesítménye alapján Ausztria tekinthető Európa legsikeresebb országának. Orbán Viktor megjegyezte például, hogy Ausztriában a legkisebb a munkanélküliség Európában.


Az osztrák-magyar viszonyról szólva úgy fogalmazott: a két nép csontig hatoló közös történelme "beleivódott az ösztöneinkbe", hiszen "300-400 évig egy csapatban játszottunk", így akármilyen viták is adódnak a két ország között, ez a fajta történelmi együttélés, egymásrautaltság, a "sógorság" "mind itt van velünk", és a gazdasági válság közepette ezt még inkább meg kell becsülni. A kormányfő kitért arra, hogy a sikeres európai válságkezeléshez sokszínűségre van szükség, amelyhez elsősorban a művészetből lehet inspirációt meríteni, Fehér László Társaság című alkotását pedig egy ízig-vérig szabadságharcos, egy igazi közép-európai alkotásnak nevezte.


Az osztrák kancellár is méltatta az osztrák-magyar kapcsolatot, hangsúlyozva, hogy a két ország szorosan összefonódott egymással, a barátság pedig különleges köztük. A két nép több mint ötven éve él békésen egymás mellett, és ez már önmagában fontos tény - emelte ki. Orbán Viktor látogatása során megkoszorúzta Mindszenty József bíboros, hercegprímás, emléktábláját a Pázmáneum (Collegium Pazmanianum) papnevelő intézetnél, és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki Günter Geyert, a Vienna Insurance Group igazgatósági elnökét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite