2019. október 20., - Vendel
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: Magyarországnak egy éve van arra, hogy kiszabaduljon az államadósság csapdájából

Orbán: Magyarországnak egy éve van arra, hogy kiszabaduljon az államadósság csapdájából


Orbán-ParlamentA miniszterelnök szerint teljes megújulásra van szükség egy erős, stabilan növekvő gazdaság megteremtéséhez, tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtéséhez és ahhoz, hogy minden magyarnak biztosítani tudják a hazájában való tisztes megélhetés lehetőségét.


Orbán Viktor ezt hétfőn mondta a jövő évi költségvetési törvényjavaslat expozéjában, a parlamentben.

A kormányfő úgy fogalmazott, a magyarok készek a megújulásra és a változásra, tavaszi döntésükkel Európa legstabilabb politikai többségét, kormányát hozták létre. Ez versenyelőnyt jelent, s ezt be is kell váltani, "erre egy évünk van" - mondta.


Egy éve van az országnak arra, hogy kiszabaduljon az államadóság csapdájából

Magyarországnak egy éve van arra, hogy kiszabaduljon az államadósság csapdájából - szögezte le Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a 2011. évi költségvetéssel a kormány megállítja az államadósság-növekedést, az új költségvetés az adósságcsapdából való szabadulás első lépése, egy átfogó gazdaságpolitika egyéves, jövő évre eső szakasza.

A kormány ezt a gazdaságpolitikát folytatja majd; a gazdasági növekedéssel emeli a nemzeti össztermék mértékét, a hiányt tartósan 3 százalék alatt tartja és szerkezeti reformokat indít be - emelte ki Orbán Viktor. Közölte: ma az államadósságunk meghaladja a 20 ezer milliárd forintot, minden magyar állampolgár fejenként 2 millió forintnyi terhet cipel a hátán. Hozzátette: 2010-ben 1.200 milliárd forintot meghaladó összeget kellett fordítani adósságkezelésre; adósságszolgálat és adósságtörlesztés nélkül a 2011-es költségvetés nem 3 százalékos hiányt, hanem 0,8 százalékos többletet mutatna.


A jövő évi büdzsé a megújulás költségvetése
Orbán Viktor szerint a jövő évi büdzsé a megújulás költségvetése, ugyanis a rendszerváltoztatás óta először nem az örökölt rendszerre épül, hanem egy teljesen újat teremt.

A miniszterelnök kifejtette: olyan új költségvetésre van szükség, amely az eddigiektől élesen eltérő filozófiára, az együttműködés gazdaságpolitikájára épül.

2011-ben új alkotmány kell, amely az erős és sikeres Magyarország megteremtését szolgálja. Úttörő adórendszerre van szükség, át kell alakítani az egészségügyet, az oktatást - sorolta, hangsúlyozva, hogy a megújulás évében olyan országgá kell alakítani Magyarországot, ahol nem fordulhat elő, hogy a szabályok ellenkezzenek az emberek igazságérzetével, ahol soha többé nem fordulhat elő az, hogy békés emberekre uszítják a rendőrséget.


Modellértékű lesz az új magyar adórendszer
Az új magyar adórendszer modellértékű lesz - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: a magyar modell fair adózást vezet be, példaértékű lesz a mértéke és a gyermekek számának figyelembe vétele miatt. Úgy vélekedett, hogy ebben az adórendszerben érdemes lesz nyíltan többet dolgozni, többet keresni, a rendszer leegyszerűsíti az adózást és családbarát lesz, valamint beindítja a gazdasági növekedést.

Orbán Viktor szerint ahhoz, hogy jövőre sikerüljön a megújulás, tisztában kell lenni azzal: sikeresen változatni csak józan ésszel, határozottan lehet, illetve nem szabad megtorpanni.


Az előttünk álló egy évben dől el a következő tíz
Az előttünk álló egy évben dől el, milyen lesz a rá következő tíz esztendő - jelentette ki Orbán Viktor a parlamentben.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: az előttünk álló egy évnek a megújulás évének kell lennie.

Mindazt, ami gátolja a megújulást, meg kell változtatni, rossz szokásokhoz ugyanis nem szabad ragaszkodni, mert azok visszahúznak - hangsúlyozta.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2010-11-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite