2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: maximált THM és rezsiköltség - itt az országvédelmi terv

Orbán: maximált THM és rezsiköltség - itt az országvédelmi terv


Maximálják a hitelek THM-jét, lehetővé teszik a devizahitelek kedvezményes végtörlesztését, fordított adózást vezetnek be a mezőgazdaságban. Nehéz időszakban kezdi meg munkáját az országgyűlés - így kezdte beszédét Orbán Viktor a Parlament őszi ülésszakának első napján.

Orbán12


"Az ország megújítási nagy feladat, de az euró válság fellángolása tovább szaporítja a teendőket (...) és újabb viharokat kavar" - közölte. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy „senki ne veszítse el a reményt, mert le fogjuk győzni a válságot" - mondta. Hozzátette: „nem fogunk megtorpanni, véghezvisszük Magyarország megújítását (...) nem adjuk fel azt a célt, hogy hazánkban munkából tisztességesen meg lehet élni. Magyarországnak olyan kormánya van, amely kiáll minden magyar emberért, a magyar érdekekért (...) rossz lóra tesznek, aki Magyarország ellen akarnak tenni - közölte Orbán Viktor.


Orbán Viktor beszédében közölte: „Euróba bajban van, komoly bajban, ezen nincs mit szépíteni". Ugyanez Magyarországról nem mondható el - tette hozzá, kiemelve azt, hogy „nálunk nem nőtt, hanem csökkent az államadósság".


A miniszterelnök pontokba szedte a legfontosabb veszélyeket:
1, A devizahitelesek helyzete, az euró válság miatt.
2, Veszély fenyegeti a munkahelyeket és a vállalkozásokat is.
3, Tartani lehet az árak, azon belül az energiaárak ugrásszerű emelkedésétől.
4, Fokozottan kell tartani az uzsorásoktól.
5, Fel kell készülni a forint elleni, külföldről érkező spekulatív támadásokra.


Javaslatok:

30 százalékos THM felett ne lehessen hitelt nyújtani
Orbán Viktor az országvédelmi tervet ismertetve bejelentette, hogy zéró toleranciát és "hajtóvadászatot" hirdet a kormány az uzsorások ellen. A kormányfő javasolta a büntető törvénykönyv módosítását, továbbá azt, hogy 30 százalékos THM felett ne lehessen hitelt nyújtani.


Hatósági áras víz, csatorna és szemétdíj


A miniszterelnök a magas rezsiköltségek miatt azt javasolja, vezessék be a központi ármegállapítást a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében is.


Megvalósítható a Fidesz-KDNP végtörlesztési javaslata


Megvalósíthatónak minősítette a kormány a Fidesz-KDNP-frakció azon javaslatát, hogy tegyék lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztését - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben.


A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: indítványozzák, hogy a Fidesz-KDNP javaslata mellett további, a pénzintézeti rendszert terhelő lépéseket a végtörlesztéssel összefüggésben már ne terjesszenek elő, vagyis a végtörlesztésen túl ne írjanak elő kötelező, forintra történő átváltást, és ne írjanak elő kötelező forinthitel-nyújtást sem, mert az "úgyis megindul magától, állami kényszer nélkül is". A Fidesz-KDNP javaslatáról a döntést az Országgyűlésnek kell meghoznia - mutatott rá Orbán Viktor.


Kivizsgálják, kinek használt, hogy nem korlátozták a devizahitelezést


A miniszterelnök szerint ki kell vizsgálni, milyen érdekeket szolgált, kit terhel a felelősség azért, hogy a térség országaival ellentétben Magyarországon elmaradt a devizahitelezés adminisztratív korlátozása.


A forintban jelentkező költségeket csak forintban számolhassák fel a bankok


A devizahitelekkel kapcsolatban forintban jelentkező költségeket a bankok csak forintban számolhassák fel - kezdeményezi a kormány. Orbán Viktor elmondta továbbá: javaslatot tesznek a devizahitelek kamatszámításának átláthatóbbá tételére is.


Újabb hitel felvétele nélkül fizesse vissza Magyarország tartozásait


Az országvédelmi terv részeként pénzügyi védelmi tervet hirdetett a miniszterelnök, ennek részeként javasolta, hogy októberben és novemberben Magyarország fizesse vissza az unió és az IMF felé fennálló, lejáró tartozásait úgy, hogy ennek fedezetére ne vegyenek fel hitelt.


35 százalékos luxus áfa-kulcsot kezdeményez a kormány


A kormány az Európai Bizottság jóváhagyását kéri egy 35 százalékos luxus forgalmiadókulcs bevezetésére - jelentette be Orbán Viktor.


2012-re 3 százalék alatti költségvetési hiány


Orbán Viktor azt javasolja, hogy a 2012-es költségvetési hiányt három százalék alatt állapítsák meg.


Kétharmados stabilitási törvényt dolgoz ki a kormány

Kétharmados többséget igénylő stabilitási törvényt dolgoz ki a kormány annak érdekében, hogy az államadósság ne termelődjön újra. A sarkalatos jogszabály rögzíteni fogja a nyugdíjrendszer, az egészségügyi kassza, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működési rendjét - mondta a kormányfő.

Fordított adózási rendszer a mezőgazdasági termékeknél


Magyarország fordított adózási rendszert vezet be a mezőgazdasági termékek körében, az erre vonatkozó tervet az előírt rend szerint eljuttatták az Európai Unióhoz és megkezdték a konzultációkat Brüsszellel - közölte Orbán Viktor.


Felfüggesztés helyett adószám törlés


A miniszterelnök azt javasolta, hogy az adószám felfüggesztés helyett adószám törlésére kerüljön sor a jövőben, egyes gazdasági események adóhatósági vizsgálata pedig úgy is megtörténhessen, hogy az nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot.


2012-ben tömegessé válhat a közmunka


Ha sikeres lesz az idei próba közmunkaprogram, akkor jövőre tömegessé válhat, elsősorban a mezőgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál - mondta Orbán. A miniszterelnök közölte azt is, hogy ha valaki nem veszi fel a munkát a számára felkínált helyen, nem kaphat az államtól pénzt.

 

Forrás: MTI - Hírcentrum/HÍR PORT24

 

 

 

2011-09-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite