2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: nem leszünk gyarmat!

Orbán: nem leszünk gyarmat!


1848 politikai és szellemi programja így hangzik, "nem leszünk gyarmat"; s a magyarok programja és kívánsága 2012-ben ugyanígy szól - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Kossuth Lajos téren, az állami díszünnepségen március 15-én, csütörtökön.

marcius15_10


"1848 politikai és szellemi örökösei vagyunk" - mondta a kormányfő, akit a tömeg a "Viktor, Viktor" skandálással fogadott. Orbán Viktor szerint ez a nap a szabadságharcosok napja, a Kossuth Lajos tér pedig a szabadságharcosok tere. A "nagy március" óta sohasem voltunk még ilyen közel a szabadsághoz, mert még sohasem voltunk olyan egységesek, mint ma - hangoztatta Orbán Viktor a március 15-i állami díszünnepségen csütörtökön, a budapesti Kossuth Lajos téren.


A miniszterelnök úgy fogalmazott: hosszú évtizedek óta nem voltunk olyan erősek, mint ma, még sohasem állt ennyi politikai, alkotmányos és gazdasági eszköz a rendelkezésünkre, hogy kitörjünk a kiszolgáltatottságból.  Ma már elegen és elég elszántak vagyunk, hogy a szabadságjogaink után kivívjuk a szabad magyar életet is - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Magyarországnak a "saját tengelye körül kell forognia", ezért meg kell védeni "a jövőnk zálogát jelentő" alkotmányt.

 

marcius15_12


Orbán Viktor ezt a március 15-i állami díszünnepségen mondta Budapesten, szavaira reagálva pedig a tömeg hosszasan skandálta: "megvédjük, megvédjük". "Tisztában vagyunk a kihívás és a feladat súlyával" - mutatott rá a kormányfő, aki szerint most egyszerre van szükség a radikális Petőfire, a tettrekész Kossuthra és a bölcs Széchenyire.


A miniszterelnök úgy vélekedett, már az 1848-as márciusi ifjak is tudták, amit ma Európában sokan nem akarnak észrevenni, ez pedig a pénzügyi függetlenség kérdése. Ezért kellett a tizenkét pontba is bekerülnie a nemzeti bankra vonatkozó követelésnek - tette hozzá, majd közölte: a márciusi ifjak is tudták, hogy az a nemzeti bank független, amely megvédi az idegen érdekektől a nemzet gazdaságát. A nemzeti bankkal kapcsolatos szavait nagy éljenzéssel fogadták a Kossuth téren összegyűlt ünneplők. Orbán Viktor szerint bár ma is sok igazságtalansággal kell szembenéznie Magyarországnak, nem szabad elmerülni az önsajnálatban, az ugyanis a vesztesek szokása.

 

marcius15_11


"Nem engedhetünk a csábításnak, hogy az olcsó önsajnálat szélcsendes és langyos vízű kikötőjébe manőverezzük Magyarország hajóját" - fogalmazott a miniszterelnök a március 15-i állami díszünnepségen csütörtökön, a budapesti Kossuth Lajos téren. Hozzátette: az önsajnálat, az áldozati méltatlankodás a bukásukat és tehetetlenségüket magyarázó vesztesek szokása, nincs köze a szabadságharcosok bátorságához. A győzelemhez, a sikerhez, a méltányos bánásmód kiharcolásához bátorság és erő kell - hangsúlyozta Orbán Viktor. Egyenlőséget követelünk a magyaroknak - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök márciusi 15-i beszédében a fővárosi Kossuth Lajos téren összegyűlt ünneplők előtt.


"Mi megértjük, hogy Európában sok baj van, csikorognak a fogaskerekek, feszülnek az inak. De ezeréves európai nemzetként van egy követelésünk: egyenlőséget követelünk a magyaroknak" - mondta a kormányfő, közölve: "nem leszünk másodrendű európai polgárok". Álláspontja szerint jogos követelés, hogy ugyanazt a mércét alkalmazzák a magyarokkal, mint más országokkal szemben.


Orbán Viktor csaknem félórás beszédét a szokásos "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" fordulattal zárta, a tömeg pedig, ahogyan a miniszterelnök szónoklata elején, annak végén is azt kiabálta: "Viktor!, Viktor!".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite