2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonOrbán: népszerűtlen témákhoz is hozzányúlt a magyar EU-elnökség

Orbán: népszerűtlen témákhoz is hozzányúlt a magyar EU-elnökség


A magyar miniszterelnök Hannoverben, a Konrad Adenauer Alapítvány meghívására tartott előadást a féléves magyar elnökség eredményeiről.

ov_0627


Orbán Viktor hangsúlyozta: az elnökség hozzányúlt olyan témákhoz, amelyeket az elmúlt időszakban nem szívesen kezeltek. Ezek között említette a demográfiai gondokat, illetve a családok támogatását. A demográfiai problémával összefüggésben említette a romák gondjainak megoldását, utalva arra, hogy európai megoldás kell. Hangsúlyozta: a magyar uniós elnökség alatt sikerült elfogadni egy egységes romastratégia alapjait. Rendkívül fontosnak nevezte a romák bevonását a munkaerőpiacra.


A kormányfő azt mondta: a mai Európa teljesen más, mint a 10 évvel ezelőtti, a mai Európát a pesszimizmus, az önbizalomhiány és a további bővítéstől való félelem jellemzi. A miniszterelnök szerint Európa ma sokat tanulhat a világ keleti felétől. Hangsúlyozta, hogy Ázsia mindenekelőtt a takarékosságra és a munkára épít. Orbán Viktor ezzel indokolta azt a magyar célkitűzést, hogy Közép-Európa egyfajta termelési központtá váljon. Emlékeztetett a magyar uniós elnökségi törekvésekre, első helyen említve a gazdaságpolitika összehangolását célzó jogi keretek elfogadását.


Orbán Viktor megismertette a hallgatóságot az első európai szemeszter fogalmával, utalva arra, hogy ez a nemzeti költségvetések koordinációját szolgálja. Hangsúlyozta, hogy a korábbiaktól eltérően nem piaci, hanem ezúttal politikai, gazdasági koordinációról van szó, és utalt az állam felelősségére.


Az elnöki tevékenység eredményei között említette a miniszterelnök a közös energiapolitika fő irányainak meghatározását, egyebek között hangsúlyozva, hogy minél gyorsabban csökkenteni kell az unió, illetve a tagországok egyoldalú energiafüggőségét. A legfontosabb magyar eredménynek a bővítés területén elért haladást említette. Hangsúlyozta, hogy számos ellenkező nézet dacára Horvátországgal le lehet zárni a csatlakozási tárgyalásokat. Szerinte ezek a magyar elnökség utolsó két napjában lezárulnak. Mindezt rendkívül fontos üzenetnek nevezte a Nyugat-Balkán számára.


Orbán Viktor a Német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány meghívására Alsó-Szászország tartomány fővárosában tartott előadást a magyar elnökség munkájáról. A kormányfőt Hans-Gert Pöttering, a Konrad Adenauer Alapítvány vezetője, az Európai Parlament korábbi elnöke kérte fel az értékelésre. A rendezvényen a tartomány politikai és gazdasági életének vezető képviselői, valamint Alsó-Szászországban élő magyarok vettek részt, mintegy kétszázan.


Az egynapos németországi látogatás második állomása Hessen tartomány, illetve a Frankfurt szomszédságában lévő Rüsselsheim, ahol az Opel legnagyobb németországi üzeme található. A magyar kormányfő - akinek kíséretében van Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is - délután az Opel vezetőivel tárgyal, aminek külön aktualitást ad, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező autógyár a közelmúltban közel 500 millió eurós magyarországi beruházásról döntött.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-06-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite